Onni löytyy paskasta

Elämä on osoittanut huumorintajuaan viime päivinä pohtiessani onnellisuutta, sillä oloni on ollut aivan paska. Onnellisuudesta ja hyvästä olosta ei ole ollut tietoakaan, kun kurkkua puristaa, henkeä ahdistaa ja vatsassa tuntuu pahoinvoivalta. Voin kertoa, että aika perseestä.

Kunnon kohtalon ivaa sanoisin, mutta itse asiassa kaikesta paskuudesta taitaa löytyä koko homman ydin.

Kyse on kahdesta asiasta: tunteessa olemisesta ja itsensä ymmärtämisestä.

img_0210

Tunteessa oleminen tarkoittaa sitä, että pystyy olemaan ikävässä tunteessa ilman, että torjuisi tai hukuttaisi tunteen. Kun uskaltaa tuntea kipua, mieleen alkaa nousta lapsuudesta lähtien syvälle kaivettuja asioita, jolloin on tuntenut itsensä kaltoinkohdelluksi.

Kun uskaltaa kohdata kurjan olon ja antaa itsensä tuntea kipua, on mahdollisuus päästä tarkastelemaan haavoittuvaista ja suojatonta olentoa, joka meissä kaikissa asuu. Silloin on mahdollisuus oppia tunnistamaan, mistä tunne johtuu. Mikä tilanne tai kohtaaminen sai aikaan fyysisen reaktion ja tuntemaan vihaa, surua, ahdistusta tai pettymystä?

Peilaamme nykyisyyttä aina menneisyyden tapahtumien ja kokemusten kautta. Aikaisemmin elämässä koetut kipupisteet heijastuvat nykyhetkeen ja siksi olisi tärkeää oppia havaitsemaan ja ymmärtämään, millaiset asiat saavat tunnereaktion aikaan.

Asioiden tarkastelu auttaa erottamaan itselle merkittävimpiä asioita ja pakottaa ottamaan vastuun itsestä. En pystyisi kirjoittamaan tätä tekstiä, jos oloni olisi vielä yhtä kurja kuin se on muutamana päivänä ollut. Mutta onneksi velloin kivuissani, onneksi uskalsin olla.

img_0213

Kurja olo muistutti minua ikävästä, haavoittuvuudesta ja tarpeista. Siitä kuinka aina ajautuu samoihin tilanteisiin, toistaa samoja selviytymismekanismeja ja kuinka sitä kerta toisensa jälkeen laittaa itsensä toissijaiseksi.

Onneksi se myös muistutti minua siitä, kuinka tärkeä ja arvokas olen. Etten saisi väheksyä omia tunteitani ja tarpeitani, että muistaisin arvostaa aina itseäni tarpeeksi.

Kyse on vastakohdista: paska fiilis auttaa näyttämään olennaiset asiat. Kuten onni löytyy kurjuudesta myös kurjuus löytyy onnesta. Se tarkoittaa sitä, että täytenäiseen elämiseen kuuluu koko tunteiden kirjo kurkkua kuristavasta puristuksesta pakahduttavaan onnen tunteeseen. Täysillä eläminen on ajatuksia, kokemuksia ja tapahtumia, joiden merkitystä on mahdollisuus muokata. Onnellisuus on loppujen lopuksi melko yksinkertaista. Se on läsnäoloa hetkessä ja hyvien asioiden huomioimista.

 

IMG_0204.JPG

Ikävä fiilis yrittää osoittaa sinulle, että olet itsellesi arvokas. 

 Miten reagoisit, jos ystäväsi, perheenjäsenelläsi tai lapsellasi on ikävä olo? Menetko lohduttamaan vai käännätkö selkäsi?  

Mitä teet, kun ITSELLÄSI on paha olo? Käännätkö selkäsi? Vai osaatko olla läsnä ja lohduttaa?

 

LUKUVINKKEJÄ: Maaret Kallio – Lujasti lempeä ja Tommy Hellsten – Saat sen mistä luovut. 

KUVAT: Kuuba 2010

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s