Onnen työkalut – kuinka tulla onnelliseksi?

Sain hetki sitten päätökseen Phil Stutzin ja Barry Michaelsin kirjan The Tools – Onnen työkalut. Näiden kahden psykoterapeutin kehittämien “onnen työkalujen” käyttämisen avulla pitäisi löytää onni omasta elämästä. Kirja oli omaan makuuni ehkä hieman liian sensaatiomaisesti tai “eikä siinä vielä kaikki” TV-Shop -tyyliin kirjoitettu, mutta työkalut eivät olleet lainkaan hassumpia.

Kirjassa esitetyt työkalut olivat Mielihalun muuttaminen, Aktiivinen rakkaus, Varjon sisäistäminen, Kiitollisuuden virtaus ja Tahdonvoima. Tässä postauksessa en referoi kirjaa vaan esitän omat näkemykseni työkaluista, jotka ovat erilaisia ajattelumalleja, joiden avulla pystyy muokkaamaan omaa ajattelua ja oppii ymmärtämään itseä. Työkalut ovat siis eräänlaista mielikuvaharjoittelua.

Kun puhutaan onnellisuudesta, tärkeintä on oivaltaa, että kestävää onnellisuuden tunnetta ei voi hankkia ulkoisilla tekijöillä vaan se on sisäinen tunne, joka muodostuu omista ajatuksista ja tunteista sekä niiden tulkinnasta. Onni ei myöskään ole pysyvä olotila vaan sitä pitää aktiivisesti työstää.

Onnellisuudessa on loppujen lopuksi kyse siitä, mitä ajattelet itsestäsi ja ympäristöstäsi ja miten suhtaudut vastoinkäymisiin. Mitä paremmin itsensä ja taustansa tuntee, sen helpompaa on hahmottaa niitä tekijöitä, joista oma onni koostuu.

Mielihalun muuttaminen

Olemme mukavuudenhaluisia otuksia, jotka pyrkivät välttämään vastoinkäymisiä ja kipua viimeiseen asti. Ikävät asiat ovat pelottavia ja vastenmielisiä. Mielihalun muuttaminen tarkoittaa halua mennä kohti kipua ja uskallusta kohdata omat pelkonsa. Kipu kasvattaa ja vastoinkäymiset opettavat. Ilman itsensä haastamista ei voi kasvaa henkisesti.

Aktiivinen rakkaus

Aktiivinen rakkaus tarkoittaa myötätuntoa ihmisiä kohtaan, niitäkin, jotka saavat sapen kiehumaan ja vihakertoimet punaiselle. Jos pakahduttaa sydämensä vihalla toisia kohtaan, se ei ruoki muuta kuin lisää vihaa ja negatiivisia tunteita. Kun ymmärtää omien ajatustensa muokkaavan todellisuutta ja toimintaa, huomaa myötätuntoisella suhtautumisella olevan positiivisia vaikutuksia myös siihen, kuinka hahmottaa ympäristöä ja ihmisten tarkoitusperiä. Vihollista pitäisi siis pyrkiä rakastamaan.

 

Sisäinen auktoriteetti

Jokaisella meissä asuu se pieni “hirviö” eli jokin ikävä kuva, jonka ajattelemme itsemme olevan. Mikä on se sisäinen irvikuva, jonka ajattelet itsesi olevan? Itselläni se on epävarma, yksinäinen ja ulkopuolinen pikku tyttö, jonka kanssa kukaan ei halua leikkiä. Sisäisen auktoriteetin avulla tämä ikävä varjo tulisi paljastaa ja kohdata, luotsata sen kanssa yhdessä tilanteissa, joissa pelottaa nolaavansa itsensä. Sisäinen auktoriteetti on sinun ja tämän varjon kumppanuus kohdata ikävät sosiaaliset tilanteet.

Kiitollisuuden virtaus

Kiitollisuuden virtaus on kiittämistä kaikesta, mitä sinua kohtaan tapahtuu ja tehdään. Kiitollisuutta ei voi olla liikaa ja se tutkitusti lisää onnellisuuden, myötätunnon ja hyväksynnän tunteita. Kaikki mitä sinulle on tapahtunut on tapahtunut syystä. Mielestäni kiitollisuus on yksi voimakkaimia tekijöitä henkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Kun pienistäkin asioista osaa olla kiitollinen, maailma alkaa näyttäytyä eri valossa.

Tahdonvoima

Tahdonvoima on väsyvä ominaisuus. Mutta se auttaa nousemaan kuopasta, se auttaa huomaamaan mikä on tärkeää ja merkityksellistä. Huomaamaan onko toivoa vielä jäljellä. Tahdonvoima ei tule annettuna vaan se pitää rakentaa itse, se on asia, joka syntyy sinussa sisällä. Tahdonvoima on se pieni kipinä, joka syttyy, kun kaikki on menetetty. Perkele, vielä minä näytän.

Onnellisuuden käsite on mielenkiintoinen, sillä se koostuu monesta palasesta. Jos osaa päästää irti ja hyväksyä itsensä ja asiat sellaisena kuin ne ovat, on jo saanut aavistuksen siitä, mitä onni ehkä on.

Mitä onnellisuus merkitsee sinulle?

_mg_0140

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s