Katse ulkoisesta sisäiseen

Kävin ystäväni kanssa lounaalla ja puhuessamme hyvinvoinnista hän kysyi, kuinka paljon ajattelen omaa oloani päivän aikana. Heitto oli hyvä ja jokseenkin yllättävä, sillä itselle omien tuntemusten, ajatusten ja olotilojen havainnointi tuntuu luontevalta ja ovat mukana lähes jokaisessa ratkaisussa. Yllättävän moni kuitenkin elää elämänsä kertaakaan havahtumatta siihen, miltä oma keho tuntuu ja mitkä tekijät omaan olotilaan vaikuttavat.

Ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ympäristöä myöten. Tunteet, ajatukset, fyysinen hyvinvointi (esim. lihasjumit, vatsan toiminta, syke) tai ympäristön ärsykkeet voivat aiheuttaa yhdessä osiossa reaktion, joka taas vaikuttaa kolmanteen. Esimerkiksi uneton yö tekee koko seuraavastä päivästä tahmean ja ajatuksista harmaita, kun taas joustava keho pitää mielenkin virkeänä.

Usein ihminen kiinnittää huomionsa omaan hyvinvointiinsa vasta sitten, kun jokin palikka lähtee irtoamaan tai hajoaa kokonaan. Olo on niin huono henkisesti tai fyysisesti, että on pakko tehdä muutoksia. Mitä pikemmin oppii huomaamaan orastavat ongelmat, sen helpompi ne on korjata. Kun niska on hieman jumissa, kannattaa varata aika hierojalle heti, ei sitten, kun on pakko ottaa sairaslomaa, kun pää ei käänny.

Vaikka itsepäisyys on tietyssä mielessä tyydyttävää, pidemmän päälle sillä tehdään vain hallaa itselle. Joka päivä olisi pysähdyttävä kuuntelemaan omia ajatuksia ja kehoa.

Mitä ne tänään kertovat?

img_20161112_103944.jpg

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s