Muutosleikki

Uusi pelottaa. Vanhat ajatusmallit ovat tiukassa. Totutuista rutiineista on vaikea luopua.

Liian montaa asiaa ei tulisi muuttaa samanaikaisesti. Yksi asia kerrallaan. Olisi kiva aloittaa uusi elämä saman tien ja heti, mutta fakta on, ettei se ole mahdollista. Aivomme ovat ohjelmoituneet tiettyihin toimintatapoihin ja kestää aikaa, että hermoratamme uudistuvat niin, että uusista tavoista tulee rutiineita. Aluksi se vaatii kovasti voimavaroja ja tietoista muutosta, uusien tapojen ajattelua ja kertausta, uudestaan ja uudestaan. Siksi liian montaa muutosta ei voi tehdä kerralla.

Pitää myös muistaa, että uusien asioiden opetteluun on aikaa joka päivä vuodesta toiseen.

Mikä on lopullinen tavoite?

Olla laihempi, lihaksikkaampi, menestyneempi, vastata ympäristön antamiin vaateisiin vai olla onnellinen ja tuntea hyvää oloa omassa kehossaan, arvostaa itseä.

Kaikki lähtee itsensä arvostamisesta. Sinä olet arvokas. Pysyvää muutosta ei ole mahdollista ellei arvosta itseä. Kehossasi ei tule olemaan hyvä olo ennen kuin rakastat itseäsi. Kaikki muu on ulkoista ja toisarvoista, se mitä tunnet sisällä on kaiken ydin. Kun uskallat arvostaa itseäsi, sanoa peilille, että olet hyvä tyyppi, mikä tahansa on mahdollista.

Vasta silloin voit päästä irti vanhoista tavoista, joilla vahingoitat itseäsi, jolla menet karkuun todellisia tunteitasi ja pelkojasi.

Itsensä hyväksyminen on vaikeaa, se on pelottavaa, sillä se saattaa olla ihan uudenlainen tunne. Jos olet tottunut laiminlyömään itseäsi voi olla todella vaikeaa sanoakin, että pitää itsestä, se voi tuntua totaalisen vieraalta, mutta toistamalla noita sanoja uudestaan ja uudestaan, alat pikku hiljaa uskoa siihen. Alat pitää itsestäsi. Alat arvostaa itseäsi ja kohdella itseäsi hyvin. Kohdella kehoasi sen ansaitsemalla tavalla. Kunnioittaen ja huolta pitäen.

Itsensä hyväksyminen ei tapahdu yhdessä yössä. Se vie aikaa ja välillä sitä valuu takaisin epätoivoon ja itseinhoon. Sellaisessa tilanteessa on kaivettava jälleen voimavarastosta ruutia ja veto vedolta noustava pinnalle. Jos pystyt edes kaukaisissa haaveissa kuvittelemaan, että valoa näkyy, sinun ei tarvitse tietää missä ja koska, mutta jos pystyt uskomaan, että joskus pääset sieltä pois, sinä tulet pääsemään sieltä pois. Valo alkaa näkyä kirkkaampana ja kirkkaampana, ja jossain vaiheessa huomaatkin tulleesi pinnalle ja voit taas hengittää kevyesti.

Kaikki lähtee itsensä hyväksymisestä ja omien tunteidensa hyväksymisestä. Heikkouden hyväksymisestä, sillä ilman heikkoutta ei voi olla todellista vahvuutta. Oikeasti vahvat ihmiset ovat niitä, jotka tajuavat olevansa kaikista heikoimpia, ymmärtävät, etteivät aina tarvitse pärjätä ja osaavat pyytää apua.

Muutos lähtee sisältä. Ymmärryksestä siitä keitä olemme ja keitä haluamme olla.

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s