Elämäntapamuutos – siis mikä?

Elämäntapamuutos prosessi, joka ei tapahdu hetkessä. Se vaatii paljon pohtimista ja miettimistä, omien valintojen kyseenalaistamista. Mutta ensimmäiseksi oivalluksen siitä, että nyt tarttis tehdä jotain, kun ei ole hyvä olo.

Tulen aloittamaan uuden juttusarjan teemalla elämäntapamuutos. Tekstit on tarkoitettu herättelemään ja inspiroimaan sinua erilaisista näkökulmista, joita isoissa muutoksissa on hyvä ottaa huomioon, oli kyseessä sitten fyysinen hyvinvointi, ruokavalio, uni tai vaikka sosiaaliset suhteet ja omat ajatukset.

Käydään kuitenkin ensin hieman läpi mitä se elämäntapamuutos oikein tarkoittaa. Se ei ole projekti, kuuri tai dieetti vaan kasvutarina, oivallus omasta itsestä ja siitä, että omilla teoilla voi vaikuttaa, muuttua ja kehittyä. Ymmärrys siitä, mitä tarkoittaa tasapaino.

Puretaanpas ensin tuo elämäntapamuutos sanana osiin.

Elämä

Niin. Se 70-80 vuotta jatkuva taipale, jonka aikana koetaan, opitaan, nähdään ja tehdään kaikenlaista. Elämään liittyy menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Menneisyyteen et enää voi vaikuttaa, mutta se väistämättä vaikuttaa nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Sinulla on päätäntävalta kuinka paljon annat menneisyytesi vaikuttaa nykyhetkeen ja tulevaisuuteen.

Nykyisyys on se, jossa nytkin ollaan. Siihen sinä voit vaikuttaa. Joka hetki. Minkälainen olo sinulla on just nyt? Mitä teet? Mitä tunnet? Tämä on se hetki, jossa laitat muutoksen liikkeelle. Se voi jonkin konkreettinen teko tai vain ajatus, ehkä päätös. Nykyisyyteen kannattaa myös säännöllisin väliajoin pysähtyä, olla vaan.

Tulevaisuudesta emme kukaan tiedä. Mistään ei voi olla varma. Mutta se on varmaa mitä nykyisyydessä teet, vaikuttaa tulevaan. Koska tulevaisuudessa nykyisyys on jo menneisyyttä. Missä näet itsesi tulevaisuudessa? Missä haluaisit nähdä itsesi? Näihin ajatuksiin sinä voit vaikuttaa.

Tapa

Tapa, tottumus, rutiinit. Asia, jota teemme tiedostamatta uudestaan ja uudestaan, päivästä toiseen. Ihmisillä on taipumus luoda rutiineita ja tapoja, jotta koko hetki tarvitse olla tietoinen siitä mitä tekee ja aivoille jää virtaa pohtia merkityksellisimpiä asioita.

Tavat ovat hyviä, rutiineissa on paljon etuja. Ei tarvitse ajatella mitään, tekee vain. Jotkut opitut tavat saattavat kuitenkin olla enemmän haitallisia kuin hyvää oloa tuovia. Huonot tavat ja tottumukset pitää ensin tiedostaa. Vasta sen jälkeen niitä on mahdollista muuttaa.

Uusien tapojen opettelu vaatii aikaa. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Tapojen sisäistäminen on hidas prosessi. Se vaatii tietoista työskentelyä eli sitä aivokapasiteettia. Joidenkin tapojen opettelu vaatii todella paljon tietoista ponnistelua eli energiaa ja virtaa. Silloin ei kannata hönkäillä moneen paikkaan yhtä aikaa. Vaan ottaa asia ja askel kerrallaan. Tehdä pieniä tavoitteita.

Antaa itselle armoa, kun uusi rutiini ei väsyneenä sujunutkaan. Ei tietenkään sujunut, koska olit väsynyt tai sinulla oli paljon muutakin mielessä. Huomenna uudestaan.

Muutos

Niin, se elämän ainut asia, joka on pysyvää. Tietoista muutosta halutaan yleensä silloin, kun ollaan kyllästyneitä tai tyytymättömiä senhetkiseen tilanteeseen. Muutosta tehtäessä tulee muistaa, että pysyvät muutokset tapahtuvat usein hitaasti, askel askeleelta ja pienin sykähdyksin. Muutos ei myöskään ole aina nousujohteista vaan takapakit tai tasannekohdat kuuluvat etenemiseen.

Tasannevaiheen tai takaiskun sattuessa on hyvä tarkastella tilannetta ja tehdä tarvittavia muutoksia. Asiat kyllä menevät koko ajan eteenpäin vaikka ulkoisesti näyttäisikin siltä, ettei mitään tapahdu. Luota tekemiseen.

img_20160627_213012.jpg

Elämäntapamuutos on pitkä prosessi, mitä enemmän halutaan muuttaa omaa arkea ja toimintaa, sen enemmän sille on annettava aikaa, jotta uudet tavat sisäistää ja atusmaailmakin on sopeutunut muutokseen. Elämäntapamuutos on henkinen matka itseesi, itsetuntemuksen, tarpeiden ja toiveiden tarkastelua, tavoitteiden asettamista ja itsesi haastamista.

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s