Mitä pelkäät?

IMG_0420

Tämän kevään aikana olen tuntenut pelkoa enemmän kuin vuosiin. Olen joutunut kohtaamaan miten joku uusi ja kivakin asia voi aiheuttaa epämiellyttävää tai ahdistavaa tunnetta. Esiin on noussut asioita, joita olin vuosia padonnut ja piilotellut. Tietoisia ja tiedostamattomia tunteita, joita en ollut osannut käsitellä.

Olen vuosien aikana rakentanut itselleni suojamuurin, kunnon linnakkeen piikkilanka-aidoilla ja maamiinoilla. Olen suojellut itseäni kivulta, ja noh, tunteilta. Kun muurit ovat alkaneet kaatua ja vallihaudat kutistua, itsensä suojelemisesta on tullut haastavampaa. On täytynyt kohdata itsensä uudella tavalla ja porautua pintaa syvemmälle. Olla läsnä ja uskaltaa itsensä tuntea ahdistaviakin fiiliksiä. Löytää pelkoja.

Löytää pelko siitä, että minuun voi sattua.

En juuri pelkää fyysistä kipua tai ulkoisia asioita. Olen tänä keväänä oivaltanut, että syvimmät pelkoni liittyvät ihmissuhteisiin ja luottamukseen. Tietynlaiseen rittämättömyyden tunteeseen ja ajatukseen, että kelpaanko, olenko tarpeeksi hyvä. On ollut vapauttavaa tunnistaa omat pelkonsa. Sanoa pelkonsa ääneen.

Se, että olisin padonnut pelottavat tunteet ja ajatukset, päätin kohdata ne, tutkia mistä ne johtuvat ja tarkastella mikä niiden taustalla on. Pelkojen kohtaaminen on haastavaa, se vaatii tietoista läsnäoloa ja omien tunteiden ja ajatusten tarkastelua. Olemista tunteessa.

Vaikka itse pelon tunne on suoraan sanottuna kamala: olet jännittynyt, ahdistunut, sydän tykyttää ja ajatukset rakentavat ties minkälaisia kauhuskenaarioita, loppujen lopuksi pelko on aika palkitseva tunne. Sillä pelko kertoo mahdollisuuksista. Se kertoo kaikista niistä asioista, joita voi saada, jos uskaltaa ottaa riskejä, kohdata ja tuntea.

Pelkäämiseen liittyy riskinottoa tai pelkoa kokee usein tilanteessa, jossa pitäisi tehdä jokin iso ratkaisu tai valinta. Se kertoo siitä, että on jotain menetettävää. On tervettä pelätä, koska se tarkoittaa sitä, että haluaa suojella itseään. 

Kun olen uskaltanut kohdata esille nousseet asiat, olen oppinut suhtautumaan niihin ja päästämään irti. Pelot ovat muuttuneet mitättömiksi tai kadonneet. Mahdollisuudet ovat tulleet pelkojen tilalle. Olo on vapautunut ja uskalias.

Vain kohtaamaalla ja ymmärtämällä pelkonsa on mahdollista päästä eteenpäin. Silloin huomaa kaikki ne asiat, jotka on mahdollista saavuttaa. On totta, että siinä voi sattua, mutta entäs sitten? Jos käy huonosti, haavat paranevat ja aika korjaa.

Joskus se riski on vain otettava. Vasta, kun uskaltaa heittäytyä, voi saada sen mitä haluaa.

Kun uskaltaa olla avoin, mikä vain on mahdollista. 

IMG_0416

Valitettavasti en ole itse kuvissa. Hong Kong 2012.

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s