Yllättävät syyt kurjaan oloon

Meillä kaikilla on niitä hetkiä ja päiviä, kun tuntuu, ettei mikään onnistu. Vaikka kaikki oli eilen hyvin, seuraava päivä voi olla yhtä tervassa tarpomista tai aamun alkaessa aurinkoisesti, iltaipäivällä mieli on harmaa.

Fiilikset ja tunteet vaihtelevat päivän mittaan valtavasti, oman olotilaan vaikuttaa sekä psyykkiset että fyysiset asiat. Jos olet joskus miettinyt miksi joku päivä tai hetki saattaa tuntua ikävältä vaikka kaikki olisi hyvin, syy voi puhtaasti olla fyysinen. Oletko koskaan miettinyt ikävän olon johtuvan alla olevista syistä?

Univaje ja väsymys

Jos yöllä on nukkunut huonosti seuraava päivä tuntuu automaattisesti kurjemmalta, päätökset vaikeammilta ja ajatuksetkin juoksevat tahmaisemmin. Hyvään ja riittävään uneen kannattaa kiinnittää huomiota, se on yksi hyvinvointimme perustoista.

Unettomia öitä sattuu kaikille ja se on ihan normaalia. Jos seuraava päivä sujuu tahmaisemmin, lepää ja tee mitä jaksat. Panosta seuraavana yönä parempaan uneen, huominen on jo paljon parempi. Pyri nukkumaan vähintään 7-8 tuntia.

wp-1465549575426.jpg

Kun haluu vaan nukkuu

Liian pitkät ruokailuvälit

Kun verensokeri vajoaa liian alas, ajatus hidastuu ja kropan valtaa yllättävä väsymys. Työpäivänkin aikana kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että syö 3-4 tunnin välein. Iltapäivän väsymyspiikit katoavat, kun pidät huolta tasaisesta ja ennenkaikkea riittävästä syömisestä.

Mikään kiire ei ole riittävä tekosyy olla nappaamatta muutamaa pähkinää, hedelmää ja protskupatukkaa tai välipalaleipää iltapäivällä. Kone lähtee käyntiin ja ajatuskin alkaa taas juosta.

wp-1465549517145.jpg

Perusruokaa: lohta, riisiä ja kasviksia

Kosketuksen puute

Olemme sosiaalisia olentoja, jotka ovat selvitytyneet tällä maapallolla toisten ihmisten ansiosta. Tarvitsemme toisiamme: ihmisten läsnäoloa, keskustelua ja kosketusta. Valitettavasti nyky-yhteiskunnassa yksinäisyys ja “itsenäisyys” on lisääntynyt ja kohtaamme muita yhä harvemmin, olemme vähemmän läsnä.

Toisen ihmisen kosketus, halaaminen tai vain käsi olkapäällä saa meissä aikaan valtavan hyvänolonhormonien ryöpyn. Koska sinua on viimeksi kosketettu? Miltä se on tuntunut?

Halaa ystäviäsi ja puolisoasi. Kosketa toista tai käy vaikka hieronnassa. Olemme toistemme hyvänolonpillereitä.

Hormonitoiminta

Etenkin naisilla hormonitoiminta saattaa vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen valtavasti. Yhtenä viikkona olet energinen ja pirteä kuin peipponen, seuraavana mitään ei jaksaisi tehdä ja kaikki masentaa. Tilanteessa, kun sattuu nyt vain olemaan väsynyt tai uupunut parasta on hyväksyä tilanne ja levätä, jos siltä tuntuu. Ottaa suosiolla rauhallisemmin eikä väkisin jatkaa samaa pyörremyrskyoloa kuin edellisellä viikolla.

Kun ymmärtää, ettei kurja olo tai masentunut fiilis välttämättä johdukaan henkisistä asioista vaan ihan fyysisistä elementeistä, auttaa se ainakin omaa oloa heti. Koska tykkään mennä ja tehdä, on ollut vain pakkohyväksyä, että nyt täytyy ottaa iisimmin. Sinne sängynpohjalle on ihan ok jäädä silloin tällöin. Levätä olo pois ja kelailla rauhassa omia juttuja.

Kun masentaa tai on muuten vain ikävä olo saatamme helposti turvautua pilleriin, pulloon tai vaikka suklaapatukkaan nopean helpotuksen toivossa tai jopa pidempiaikaisena lääkkeenä. Perusasiat ovat kadonneet ja yhä harvempi pitää itsestään aidosti huolta. Riittävällä unella, säännöllisellä ja perusterveellisellä syömisellä sekä toisiin ihmisiin tukeutumalla pääsee ihan valtavan pitkälle. Ja ne jutut ovat yllättävän yksinkertaisia.

Aina omaan oloon ei voi liiemmin vaikuttaa, etenkin juuri hormonaalisista syistä, mutta niihin asioihin, joihin pystyy, kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota.

Miksi haluaisit voida kurjasti?

wp-1465549684827.jpg

Ihmiset

 

 

 

 

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s