Mitä on hyvinvointi?

img_20160424_122055.jpg

Hyvinvointi ja hyvä olo koostu monesta palasesta ja niiden balanssista: ruokailusta, levosta, riittävästä unensaannista, sosiaalisista suhteista ja liikunnasta. Aktiivisesta elämästä, jossa on riittävästi aikaa myös rauhoittua.

Ennen kaikkea hyvinvointi liittyy omaan kokemukseen omasta elämästään. Siitä, miten arkensa on rakentanut ja kokeeko elämänsä olevan pääsääntöisesti hyvää, vaikka välillä huonojakin päiviä tulee.

Jaan hyvinvoinnin kahteen tekijään: sisäiseen (henkiseen) ja ulkoiseen (fyysiseen). Fyysinen hyvinvointi vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin ja päinvastoin. Ulkoisilla tekijöillä voi vaikuttaa sisäisiin tuntemuksiin, kokemuksiin ja ajatuksiin. Sisäiset ja ulkoiset tekijät voidaan jakaa pienempiin osioihin. Tässä tekstissä käsittelen näitä tekijöitä ja annan vinkkejä miten pienilläkin teoilla voi parantaa omaa hyvinvointiaan.

wp-1461489205043.jpg

Ulkoinen hyvinvointi

Ulkoinen hyvinvointi koostuu fyysisistä asioista: liikunnan, levon, unen ja ravinnon tasapainosta. Jos jokin asia näistä falskaa, vaikutta se myös mielialaan negatiivisesti. Tai päinvastoin, jos syö perusterveellisesti ja säännöllisesti, liikkuu arjessa ja harrastaa hikiliikuntaa pari kolme kertaa viikossa, energiatasot pysyvät yllä, mieli on kirkas ja olo hyvä.

Riittävä uni ja lepo on kaiken ydin. Riittämättömän unensaannin vaikutuksista uutisoidaan vähän väliä, se vaikuttaa mielialaan, jaksamiseen ja palautumiseen. Jos arki tuntuu raskaalta, ensimmäinen asia on parantaa unta, sen pituutta ja laatua. En edes jaksa paasata asian tärkeydestä, sanon vain: nuku riittävästi.

Kokeile viikko ja huomaat eron! 

  • Jos joudut heräämään arjessa herätyskelloon: mene sen verran ajoissa nukkumaan, että heräät hieman ennen kellon soittoa.
  • Mene samoihin aikoihin nukkumaan joka ilta, pyri siihen myös viikonloppuna
  • Rauhoita 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa kaikesta elektronisesta

Arjessa pitää myös olla lepohetkiä: kahvitaukoja työkiireiden keskellä, pysähtymistä ja maisemien tuijottelua. Kiireetöntä olemista illalla. Ajatusten ja mielen vaellusta. Työtkin sujuvat tehokkaammin ja ennen kaikkea luovemmin, kun ottaa pitkin päivää muutaman minuutin mittaisia hengähdystaukoja tai kissavideohetkiä.

wp-1461489961496.jpg

Ruokavaliolla on merkittäviä vaikutuksia hyvinvointiin ja jaksamiseen. Etenkin säännöllinen syöminen 2-3 tunnin välein ja riittävä kasvisten saanti on tärkeää. Hyvä olo ja koko päivän kestävä energiataso edellyttää riittävää ja tasaista syömistä. Kuitu- ja proteiinipitoista ruokaa, hyviä rasvoja ja hitaasti sulavia hiilihydraatteja. Jos ruokavalio on retuperällä aloita yhdestä asiasta ja siirry seuraavaan. Lisää täältä.

Liikunta ja aktiivisuus lisäävät mielihyvää, kohottaa kuntoa ja antaa energiaa. Ei ole parempaa fiilistä, kun liikuntasuorituksesta tuleva endorfiinipiikki. Tutkitusti parasta mielialalääkettä. Mene portaita hissin sijaan, pyöräile tai kävele välimatkat. Harrasta pari-kolme kertaa viikossa kunnon hikiliikuntaa, juokse, käy salilla tai mene tanssikurssille, mitä ikinä olet halunnut kokeilla, tehdä tai oppia.

Fyysinen hyvinvointi koostuu siis unen, liikunnan ja syömisen tasapainosta. Mutta se ei ole kaikki. Ylläolevat asiat voivat vaikka kaikki olla tiptop ja juuri suositusten mukaisia, mutta silti ei ole hyvä olo. Miksi?

Koska tarvitsemme myös sitä toista puolta: henkistä hyvinvointia, joka koostuu tunteista, ajatuksista ja asioiden kokemisesta. Mielen tasapainosta ja itsetuntemuksesta. Ulkoisesti voimme näyttää vaikka kuinka hyvinvoivilta tai arkemme on rakentunut kuin terveyden perikuva, mutta jos emme koe oloamme mukavaksi omissa nahoissamme ajatustemme ja tunteidemme kanssa, ei kestävää hyvää oloa voi saavuttaa.

wp-1461489702930.jpg

Sisäinen hyvinvointi

Sisäinen hyvinvointi koostuu hyvästä itsetuntemuksesta, omien ajatusten ja tunteiden tunnistamisesta ja niiden käsittelystä. Siitä, miten ulkoiset asiat koetaan ja mitä niistä ajattelee. Kun arvostat itseäsi, haluat pitää itsestäsi huolta. Jos henkisesti ei voi hyvin, se vaikuttaa myös ulkoisesti ja päinvastoin. Hyvinvointia parantavien ulkoisten tekijöiden myötä on mahdollista kohottaa myös mielialaa ja itsetuntoa.

Itsensä tunteminen on kaiken a ja o. Millainen olet, kuka olet ja mitä haluat? Sinä olet sinulle kaikista tärkein henkilö. Jos sisimmässään ei arvosta itseä, ei kyllä arvosta muitakaan. Omat ajatukset ja ajattelutapa heijastuu siihen miten näet ja koet muut ihmiset ja tapahtumat ympärilläsi. Hyväksytkö asiat, joihin ei voi vaikuttaa ja sopeudut niihin vai tuhlaatko turhaa energiaa tilanteeseen, jolle ei juuri nyt voi tehdä mitään. Tunnistatko asiat, joihin voit vaikuttaa? Teetkö niille jotakin?

Omiin ajatuksiinsa voi vaikuttaa. Jos ajattelee positiivisia asioita, alkaa myös kokea positiivisia asioita. Jos taas ajattelee negatiivisesti, negatiivisuus ympärillä lisääntyy. Kannattaa myös miettiä miten itselleen puhuu: puhutko itsellesi kannustavasti, oletko hyvä tyyppi, joka osaa asioita ja on niissä hyvä? Kun pidät itsestäsi, alat nähdä myös muissa hyviä piirteitä. Huomaat, että elämäsi on täynnä mahdollisuuksia ja hienoja asioita. Alat arvostaa sitä mitä sinulla on, etkä keskity siihen mitä sinulta saattaisi puuttua (oikeastihan sinulta ei koskaan puutu mitään).

Mistä kolmesta asiasta pidät itsestäsi?

Mistä kolmesta asiasta olet tänään ollut iloinen?

Mistä kolmesta asiasta olet kiitollinen elämässäsi?

Kirjoita ylös.

wp-1461490384732.jpg

Mielemme hyvinvointiin liittyy myös tunteet ja ajatukset. Ajatuksia tulee ja menee päivittäin valtavia määriä. Ne voivat olla kivoja, ikäviä, kurjia, kamalia tai pelottavia. Mutta ne ovat vain ajatuksia. Kaikkien ajatusten kohtaaminen on tärkeää, myös niiden ikävien. Kun ikäviä ajatuksia oppii käsittelemään ja tutkailemaan, huomaa, etteivät ne olekaan niin pelottavia. Ne ovat vain ajatuksia. Ajatuksiaan ei kannata tukahduttaa, sillä ne pomppaavat aina uudestaan ja uudestaan pintaan, kunnes niitä oppii käsittelemään.

Kun annat ajatuksen tulla, huomaat, että jossakin vaiheessa se menee ohi, sen merkitys katoaa tai se ei enää pompsahdakaan mieleesi. Myös tunteet toimivat tällä tavoin.

Tunteet tulevat ja menevät. Kuten ajatuksiakin, koemme valtavat määrät erilaisia tunteita päivän aikana. Universaaleja perustunteita, joita kaikki koemme on yhdeksän: suru, pelko, kiukku, häpeä, inho, kuvotus, hämmästys, kiinnostus ja onni. Tunteisiin liittyy fyysisiä reaktioita: pulssin nousua, kehon jännittyneisyyttä, hymyä, tärinää ja sydämen tykytystä. Myös kaikki tunteet ja tuntemukset on tärkeä kohdata. Niiden pitää antaa tulla ja mennä. Myös ikävien. Tunteet lieventyvät ja katoavat ajan myötä. Tunteissa kannattaa oppia olemaan, etenkin silloin, jos jokin voimakas tunne johtaisi itselle negatiiviseen toimintaan. Tarkkaile itseäsi. Mitä ajattelet silloin, kun tunnet iloa tai surua? Entä kun pelkäät? Herättääkö jokin ajatus tiettyä tunnetta? Miksi? Toimitko impulsiivisesti joissakin tilanteissa? Vältteletkö jotakin olotilaa, ajatusta tai tunnetta?

Annatko ajatustesi tulla ja mennä? Jäätkö vellomaan johonkin?

Osaatko erottaa tunnetilojasi ja tunnistaa mistä eri tuntemukset johtuvat?

Mistä asioista tunnet onnea ja iloa? Mikä saa sinut surulliseksi? 

Ajatukset ja tunteet herättävät fyysisiä tuntemuksia ja fyysisellä toiminnalla voit vaikuttaa siihen miten ajattelet. Jos olet rento ja hengität rauhallisesti, myös mielesi on rauhallinen ja sinulla on hyvä olo. Fyysinen jännittyneisyys lisää myös mielen jännittyneisyyttä, lyhyttä pinnaa ja ikäviä ajatuksia. Unella, urheilulla ja ruokatavoilla voi vaikuttaa siihen miten asiat kokee, mitä tuntee ja kuinka ajattelee.

Hyvä olo ja onni koostuu monesta palikasta ja niiden balanssista. Mikään ääripää ei ole hyväksi. Tärkeintä on, että oppii löytämään oman onnensa tekijät, panostaa asioihin joista tulee hyvä olo, tutkailee ja tarkkailee itseään, omia tunteitaan, ajatuksiaan, toiveita ja haluja. Antaa tunteiden tulla ja mennä. Pitää huolta fyysisestä hyvinvoinnista. Hyväksyy asiat joihin ei voi vaikuttaa, panostaa niihin, joihin voi. Osaa pysähtyä ja olla kiitollinen siitä mitä on.

Koska sinulla on jo kaikki.

wp-1461489736294.jpg

 

Kuvat: Hvar, Kroatia 2016

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s