Kiirekiirekiirekiire

Oletko ihminen, jolla on aina kiire? Teet sataa asiaa yhtä aikaa, mutta millekään ei oikein ole aikaa. Aina on kiire jonnekin tai jotakin pitäisi olla hoitamassa.

Nykyaikana tuntuu usein, että kiire määrittää elämistä ja on jotakin tavoiteltavaa. Ajatellaan, että kiire osoittaa menestymistä: kaikilla tulee olla monta rautaa tulessa ja aina juoksemassa paikasta toiseen. Saatat olla innostuvaa sorttia, sinusta on kiva olla kaikessa mukana ja tehdä, harrastaa, vaikuttaa ja suhata paikasta toiseen.

Huomaatko, että uuvut aina ajoittain, palat vain yksinkertaisesti loppuun? Olet monessa mukana, mutta et juuri keskity mihinkään tai teet asiat vähän sinne päin? Nukut kenties levottomasti ja asiat pyörii mielessä? Kroppa tuntuu käyvän ylikierroksilla, etkä osaa rauhoittua. 

Itse ainakin tunnistan aikaisemman itseni yllämainituista kysymyksistä: kyllä, innostun monesta asiasta ja haluaisin olla vaikka ja missä mukana. Olen ollut levoton nukkuja, huonoja öitä on kertynyt paljon, kun asioita ei ole saanut pois mielestä. Olen suhaillut monesti niin kovaa, etten edes huomaa, kun puhti loppuu. Ja sen jälkeen palautuminen kestää.

Onneksi olen oppinut kuuntelemaan itseäni. Pysähtymään ja olemaan. Kyllä, viikkoihin saattaa silti kertyä yllättävän paljon yhtä ja toista pakollista, jolloin helposti alkaa vauhti hirvittämään. Tekemistä riittää ja aikataulujen kanssa saa olla tarkkana. Minulla ei kuitenkaan koskaan ole kiire. 

Olen huomannut, että keskittymällä vain muutamaan isompaan asiaan kerrallaan saan oikeasti paljon enemmän aikaa. Työn laatu on parempaa ja ehdin myös kehittää uusia juttuja. Aikataulutan tietoisesti omaa aikaa, treenejä ja ystävien tapaamista. Irtiottoja työ- ja koulujutuista. Vältän tietoisesti kiire-sanaa: minulla saattaa olla paljon puuhaa tai tekemistä, mutta ei ikinä kiire, vaikka joskus paikasta toiseen täytyy polkaista yllättävänkin nopeasti.

Olen pyrkinyt rauhoittamaan elämääni ja ottanut aina muutaman “teeman” johon fokusoidun aina tietyn ajan, uusi asia joka tarvitsee enemmän panostusta tai iso koulu- tai työjuttu. Tietysti välillä asiat kasautuu tai tulee vähän liian monta pakollista asiaa kerralla. Olen onneksi oppinut tunnistamaan aika hyvin omat rajani ja yritän tietoisesti vähentää liian monen asian päällekkäisyyttä. Panostan nukkumiseen ja riittävä unensaanti on minulle todella tärkeää.

Omilla ajatusmalleilla voi vaikuttaa kiireen tuntuun tai käytettävissä olevan ajan rajallisuuteen. Se, miten ajattelet vaikuttaa siihen mitä tunnet ja miten koet asiat. Hetkeen keskittyminen on taito, joka kannattaa opetella. Pysähtyä, hengittää syvään ja katsella ympärilleen. Antaa ajatusten lipua ohitse, tunteiden tulla ja mennä.

Kannattaa myös tietoiseti pyrkiä keskittymään vain muutamaan asiaan kerrallaan, vaikka kaikkea olisi kiva tehdä nyt, niin fakta on se, että kaikkea ei pysty tekemään kerralla. Joskus pitää karsia kivoista jutuista, että saa pakolliset pahat hoidettua. Arjessa tulisi järjestää myös itselle aikaa. Itseensä panostamalla panostaa samalla myös ympäristöönsä: hyvä olo heijastuu ulospäin.

Oma asennoituminen vaikuttaa: kohtaatko arjen haasteet positiivisesti vai onko arki yhtä myrkkyä. Positiivista ajattelua kannattaa opetella. Nähdä mahdollisuuksia ja oppimiskokemuksia ikävissäkin asioissa, vaikka se tuntuisi aluksi haastavalta.

Alla olen listannut vinkkejä, joiden olen todennut toimiviksi ainakin itselläni.

9 Vinkkiä joilla kiireen tuntu helpottuu, huomaat olevasi rauhallisempi ja saavasi enemmän aikaan:

  1. Keskity vain muutamaan isompaan asiaan tai teemaan kerrallaan. Oli se sitten koulu- työ tai harrastejuttu. Asioiden suuruudesta riippuen max. 3 asiaa.
  2. Opi kuuntelemaan itseäsi ja omaa jaksamistasi
  3. Panosta riittävään uneen ja lepoon.
  4. Vaihda some kirjaan tai kirjoittamiseen.
  5. Aikatauluta joka päivälle hetkiä, jolloin jätän mielessä pyörivät asiat sivuun. Kuuntele musiikkia, tee tietoisuusharjoituksia, lue tai vain tuijottele taivaalle. Muutamakin minuutti rauhoittaa ja antaa tilaa ajatuksille.
  6. Pidän huolta siitä, että tiedän puuhapiikkien olevan hetkellisiä ja varaan niiden jälkeen aikaa, jolloin saan akut ladattua kunnolla.
  7. Opettele hengittämään tietoisesti: Hengitä 10 kertaa sisään ja ulos, kuuntele miltä se kuulostaa korvissasi ja miten hengitys vaikuttaa kehosi eri osiin.
  8. Opettele meditoimaan, meditoi päivittäin 1-2 kertaa 10-20 minuuttia.
  9. Nosta katse ylös ja tuijottele taivaalle.

wp-1458761492143.jpg

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s