Oman elämänsä ydin – kuka olen?

dsc_1708.jpg

Olen nyt lueskellut Oskari Saaren kirjoittamaa kirjaa Voittamisen anatomia Aki Hintsasta ja hänen hyvinvointimallistaan. Kirja on hyvä perusopus, jos haluaa herätellä itseään parantamaan omaa vointiaan – tai vain lueskelmaan juttuja Hintsan elämästä ja formulatähdistä.

Hintsan metodin kehän koostaa yhdistelmä fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia, kehän sisällä oleva ydin, core, koostuu minästä ja itsetuntemuksesta. Sitoutuminen on tämän kaiken yhdistävä voima. Hintsan mukaan olennaisinta hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja lisäämisessä on oman itsensä tuntemus, kuka sitä oikeasti on.

Loppujen lopuksi  aika vaikea kysymys.

Kuka minä olen? Olen herännyt ensimmäistä kertaa pohtimaan tätä kysymystä lukiossa, kun oli aika alkaa pohtimaan mihin suuntaan sitä oikeasti haluaa lähteä, mitä sitä haluaa tehdä. (Disclaimer: en vieläkään tiedä täysin kuka olen).

Itsensä voi määrittää usealla tavalla, ulkoislla ominaisuuksilla (ruskeat hiukset, keskimittainen, lihaksikas, nuori/vanha jne.) tai roolien avulla (tytär, isä, opiskelija, lääkäri, urheilija, jne.). Mutta ulkoiset ominaisuudet muuttuvat, roolit vaihtuvat. Kysymys kuuluukin, mitä löytyy roolien ja ulkoisten seikkojen takaa. Millainen olen? 

img_20160110_215103.jpg

Jos on solmussa oman itsensä kanssa, kuka sitä on ja mitä haluaisi tehdä, kannattaa aloittaa helposta: Mitä tykkää tehdä? Mitä asioita pitää kiinnostavina? Omien intressien kautta voi löytää palasen siitä omasta ytimestä, minä tykkään esimerkiksi urheilla ja matkustaa. Tehtävä onkin löytää ne ominaisuudet, jotka näissä tekemisissä eniten viehättää. Urheilussa pidän fyysisyydestä, itseni haastamisesta ja uuden oppimisesta. Valmentamisessa parasta on auttaa ja innostaa ihmisiä (on se komenteleminenkin aika kivaa ;) ). Matkustamisessa on myös kyse uuden oppimisesta, nähdä asioita uusin silmin, kokeilla jotain erilaista, päästä hetkeksi muihin maisemiin ja antaa ajatuksen lentää.

Valtiotieteellisen löysin aikoinani siitä, että olen kiinnostunut vähän kaikesta, haluan päästä kaiken ytimeen ja ymmärtää asioiden välisiä suhteita ja vuorovaikutuksia. Mikä on olennaisinta? Urheilu ja valmentaminen ovat tulleet uusien oivalluksien myötä, ymmärryksestä fyysisen ja psyykkisen minän yhteispelistä. Molempia tarvitaan ja molemmat tukevat toisiaan. Mikä saa minut voimaan hyvin? Mistä nautin?

Tärkeää on myös ymmärtää muutosta. Minä muuttuu koko ajan. Peruselementit säilyvät, temperamenttipiirteet ja tietyt ominaisuudet, mutta itsetuntemuksen myötä sitä kehittyy koko ajan. OIivaltaa koko ajan jotain uutta itsestään. Eikä koskaan ole valmis. Minää ei voi koskaan määrittää täysin. Eikä tarvitsekaan. Itseä pitää kuitenkin kuunnella ja oppia kuuntelemaan. Vähä vähältä avautuu minä-minä-maa, kuka on ja mitä elämältä haluaa.

Hintsan coren kysymykset ovat:

  • Tiedätkö kuka olet?
  • Tiedätkö mitä haluat?
  • Hallitsetko omaa elämääsi?

Hallinnantunne omasta elämästä on tärkeää ja ennen kaikkea oivallus siitä, että kukaan muu ei hallitse elämääsi kuin sinä itse. Elämänhallintaa ei voi ulkoistaa. Kaikessa hyvässä ja pahassa: Loppujen lopuksi kukaan muu ei ole vastuussa ratkaisuistasi kuin sinä itse.

Tiedän kuka olen tänään ja tiedän mitä haluan tänään. Huomenna se voi jo olla jotain ihan muuta.

Tiedätkö sinä?

img_20160110_215205.jpg

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s