Mitä tekisit.. jos saisit tehdä mitä vaan?

vilplanka

Mitä tekisit jos sinulla olisi rajattomasti aikaa ja mahdollisuuksia?

Kysymys, jota heräsin pohdiskelemaan tällä viikolla. Jos saisi tehdä elämässä ihan mitä vaan, niin mitä sitä tekisi. Kirjoitin ylös asioita, joita ensimmäiseksi tuli mieleen: joogaisin enemmän, temppuilisin, olisin jossakin lämpöisessä ja hieman yllättäen: kirjoittaisin.

Miten elämän saa järjestettyä niin, että voi toteuttaa mahdollisimman paljon niitä asioita, joita aidosti haluaa tehdä?

Elämän realiteetit on kuitenkin otettava huomioon. On velvollisuuksia, ja jollain se leipä pitäisi pöytään saada hankittua, ehkä hieman voitakin siihen päälle. Töitä on siis tehtävä. Kahdeksan tuntia päivässä on paljon ja siksi onkin tärkeää, että työssä viihtyy.

Olen kuin vaivihkaa rakentanut itselleni pohjaa, jotta pääsisin toteuttamaan itseäni. Minulla on tällä hetkellä menossa vaihe, jossa kaikki ovet ovat vielä avoinna. Olen oivaltanut mikä on olennaista, mistä voin karsia ja mihin haluan käyttää enemmän aikaa. Lisäksi pääsen työssäni yhdistämään intohimoani urheilun ja ongelmanratkaisun parissa, pääsen kannustamaan ja motivoimaan ihmisiä. Kova työ alkaa palkita.

Millaisella työllä tai työmäärällä haluaa tai on mahdollista tulla toimeen, jotta olisi mahdollisuus toteuttaa itselle tärkeitä asioita?

Tulen perheestä, jossa arvostetaan työntekoa ja olen saanut kasvatuksen, että elämässä tulee pärjätä itse. Minulle on itsestään selvää, että teen työtä ja haluan tehdä työtä. Mutta olen myös oppinut pysähtymisen ja olemisen tärkeyden. Hyvä elämä koostuu monista asioista: työstä, perheestä ja ystävistä, vapaa-ajasta itselle tärkeiden harrastusten parissa. Tasapainosta näiden asioiden välillä. Lisäksi fyyisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää.

Työelämä on muuttumassa. Ihmiset opiskelevat uusiin ammatteihin, vaihtavat työpaikkaa ja perustavat yrityksiä. Työelämästä on tullut entistä hektisempää ja pätkittäisempää.  Toiset tekevät ympärivuorokautisia päiviä, toisilla ei ole lainkaan työtä. Työnteon laatu on tärkeää. Tunnet, että työlläsi on arvoa ja että työntekoasi arvostetaan.

Voiko työtä ja intohimoa yhdistää?

Työn ei välttämättä tarvitse olla kutsumusammatti tai suuri intohimo, mutta työssä pitää viihtyä. Intohimosta ei välttämättä koskaan tule ammattia, jolla sen leivänkin saa pöytään ellei sitä ehdottomasti halua. Tärkeintä on löytää tasapaino näiden kahden välillä, niin, että molemmat ruokkivat toisiaan. Töistä saa energiaa ja onnistumisen fiiliksiä (ja palkkaa..), mutta sinulle jää riittävästi aikaa toteuttaa itselle tärkeitä asioita.

Tai sitten omasta urastaan voi alkaa rakentaa kokonaisuutta, jolla yhdistää näitä kahta. Pääsee toteuttamaan itseään työn kautta, työ ja vapaa-aika sekoittuu. Työn ja vapaa-ajan rajapinta on häilyvä. Tällöin on tärkeää osata tehdä irtiottoja ja rajata tietoisesti oma vapaa-aika työajasta.

On työnteko sitten vain työtä leipänsä eteen tai intohimosta kasvanut ammatti on hyvä muistaa, että omaan työntekoon on mahdollista vaikuttaa. Joskus on tehtävä suuriakin irtiottoja, otettava riskejä esimerkiksi vaihtamalla työpaikkaa tai toimialaa, joskus asennoitumisen muutos riittää. Koska mahdollisuus järjestää oma elämä hyvin pitkälle kuten haluaa on Suomessa poikkeuksellisen hyvä, sitä kannattaa hyödyntää.

Hyvinvointi koostuu monesta tekijästä: terveydestä, liikunnan, ravinnon ja levon sopivasta suhteesta, sosiaalisista suhteista, muiden ihmisten läsnäolosta ja henkisestä hyvinvoinnista. Mutta se koostuu myös työstä ja työn tekemisestä.

Kuinka löytää tasapaino velvollisuuksien ja viihteen välille kun aika on rajallista?

Joskus se on helppoa, joskus se vaatii aikaa, ehkä verta, hikeä ja myös niitä kyyneleitä. Valintoja. Vuorokaudessa on 24 tuntia aikaa, joista 8 menee nukkumiseen. Joka päivä on 16 tuntia kaiken muun tekemiseen. Viikossa 112. Avain onkin löytää itselle olennaisimmat asiat ja rakentaa elämänsä mahdollisimman hyvin näiden olennaisuuksien ympärille. Keskittyä siihen mikä on tärkeää ja mistä saa voimaa ja energiaa. Löytää tasapaino työn, sosiaalisten suhteiden ja itsensä toteuttamisen välille.

Jos saisin tehdä ihan mitä vaan. Tekisin työtä, nauttisin vapaa-ajasta ja viettäisin aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa. Hetkinen.

Niinhän mä jo teenkin.

lanka

Kuvat Sri Lanka Dec 2015

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s