Pieni opas tavoitteelliseen treeniin

IMG_0830

Olet sitten aloittamassa elämäntapamuutosta, uutta ja tavoitteellista saliohjelmaa tai opettelemassa terveellisempää elämää, kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin.

Kehittävä treeni yhdistettynä siistiin ruokavalioon saa ihmeitä aikaan. Helpon siitä tekee, kun noudatat seuraavia ohjeita

1 Nuku tarpeeksi

Riittävä uni ehkäisee masennusta, parantaa mielialaa ja ennen kaikkea avittaa lihaskasvua ja rasvanpolttoa. Unen merkitystä ei voi liiaksi korostaa, lepo on kaikista tarkein elementti palautumisessa, jaksamisessa ja stressinhallinnassa.

Pyri nukkumaan vähintään 7-8 tuntia yössä. Rauhoita ilta, lue kirjaa, juo kamomillateetä tai tuijota ikkunasta ulos ennen nukkumaanmenoa.

Olen löytänyt alkuvuodesta uuden harrastuksen. Nukkumisen. Unieni draamankaari voittaa salkkarit 6-0. Aamulla on levännyt ja pirteä olo.

Kokeile viikko mennä nukkumaan niin ajoissa, että heräät luonnollisesti ennen kellon soittoa. Kokeile korvatulppia ylimääräisten äänten ehkäisemiseksi.

Tuntuuko yllättävän energiseltä ja iloiselta? Olet siis nukkunut tarpeeksi.

2 Lepää riittävästi

Liittyy samaan kategoriaan kuin unikin, mutta hieman eri tarkoituksella. Jos kroppa tuntuu ylitsepääsemättömän väsyneeltä tai olet tulossa kipeäksi: LEPÄÄ. Älä lähde väkisin suorittamaan asioita vaan pidä tarpeellinen lepopäivä.

Vältä ylimääräistä stressiä ja suunnittele itsellesi lepopäiviä ilman pakollista tekemistä

Älä kuitenkaan skippaa treenejä turhan takia.

_MG_0002

3 Karsi pakollisia menoja

Mieti mihin haluat panostaa ja mitkä asiat ovat olennaisia lopputuloksen ja oman hyvinvointisi kannalta. Jos jokin aiheuttaa turhaa stressiä, ilman, että se antaa enemmän kuin ottaa, karsi se.

Keskity olennaiseen, priorisoi ja jaksota. Dieetit ja treenijaksot eivät ole ikuisia. Ajattele treeniä ja kehittymistä kuukausissa, vuosissa ja keskity eri aikoina eri asioihin. Mikä nyt on tärkeää ja mitä haluat kehittää? Keskity siihenn.

4 Panosta ruokailuun

Pidä huolta siitä, että syöt tasaisesti 4-6 kertaa päivässä. Suunnittele aterioita etukäteen, käytä paljon mausteita tai tee iso satsi kerralla, josta jakaa useammalle päivälle.

Muista juoda 2-3 litraa vettä päivässä.

Kun ruokailet, keskity ateriaan äläkä häslää ympäriinsä, pyöri somessa, katsele telkkaria tai tee kolmea asiaa samaan aikaan.

Arvosta ruokaa, jota syöt ja ennen kaikkea nauti siitä.

5 Tee olennainen äläkä stressaa turhasta

Luota siihen mitä teet, muutoksia tapahtuu kropassasi koko ajan vaikka et heti niitä huomaakaan, viikossa ehtii tapahtua paljon, kuukaudessa valtavasti.

Muista myös hormonaalisten muutosten aiheuttamat vaikutukset kehossasi, kuten nesteen kerääntyminen kehoon ennen kuukautisia. Kehosi paino voi vaihdella lyhyessäkin ajassa 1-3 kiloa. Vain pitkän aikavälin muutoksilla on merkitystä. Lihas painaa.

Kolme tunnin salikertaa viikossa riittää isoihinkin muutoksiin. Aloittelijalla kaksi kertaa saa jo paljon aikaan. Jos homma alkaa mennä liian hankalaksi, yksinkertaista ja karsi.

Luota ammattilaiseen.

IMG_0154.JPG

6 Muista sosiaaliset suhteet

Vaikka alottaisitkin uuden tiukan treeni ja kunto-ohjelman ja aiot panostaa siihen täysillä, älä kuitenkaan unohda ihmisiä ympärilläsi.

Mikäli treeni vie aikaa ystävyyssuhteiltasi, kerro, että se on vain hetkellistä, ettet unohda heitä. Todennäköisesti tulet näkemään ystäviäsi enemmän, koska oma hyvinvointisi lisääntyy ja energiatasot kohoavat sopivan treenimäärän ja optimaalisen ravinnon ansioista.

Vaikka uppoutuisitkin omaan treenipalleroosi tulet takuuvarmasti huomaamaan jossain vaiheessa, että tarvitset ihmisiä ympärillesi ja jonkun jonka kanssa juoruilla ja jutella.

Loppujen lopuksi tärkeintä ovat toiset ihmiset: ystävät ja perhe sekä heidän kanssaan vietetty aika.

Muista

Yllättävän vähällä pääsee yllättävän pitkälle.

Kun keskitytään olennaisiin asioihin ja riittävään tekemiseen, muutosta tapahtuu varmasti.

_MG_0242

Random pictures from random places 2011-2013 Rhodes, Sippola,Copenhagen, Marrakech.

 

 

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s