Kivat uuden vuoden lupaukset

Tein viisi vuotta sitten uuden vuoden lupauksen, joka pitää edelleen, ja jota olen itse asiassa juuri toteuttamassa. Lupaukseni oli, etten vietä enää yhtään uutta vuotta Suomessa. Lupauksen tein Madridissa, jonne lähdimme ystäväni kanssa viettämään uutta vuotta ja olen sen jälkeen matkustanut joka talvi seikkailemaan maailmalle.

_MG_0026

Jos uuden vuoden lupauksia haluaa tehdä, kannattaa miettiä mitä oikeasti haluaa tehdä, ja jonka toteuttaminen on kutakuinkin kivaa. Elämäntapamuutokset, tupakoinnin lopettaminen, alkoholinkulutuksen vähentäminen tai vaikka urheiluharrastuksen aloittamien on tyypillisiä lupauksia, joita uutena vuotena tehdään. Ja erinomaisia lupauksia ovatkin!

Vaikka lupauksen pitämistä lähtisi innolla toteuttamaan, viimeistään kesään mennessä niiden toteuttaminen on yhtä yhtä pysynyt kuin lumi maassa (tosin Suomen kesät tuntien…).

_MG_0098

Muutamalla vinkillä lupausten pitäminen voi kuitenkin olla helpompaa.

Jos kyse on elämäntapamuutoksesta:

  1. Aloita pienestä. Tee lupaus, jonka pystyt pitämään ja aloita vähän kerrallaan, voit lisätä tavoitteita matkan varrella. EI: “Nyt käyn 5 kertaa viikossa jumpalla ja syön vain salaattia” KYLLÄ: “Aloitan lenkkeilyn kaksi kertaa viikossa, ehkä haluan kokeilla myös saliharjoittelua. Opettelen syömään joka aamu aamupalan”
  2. Ajattele pitkällä aikavälillä, toteuta lyhyellä. Mitä suurempi muutos, sen enemmän aikaa sen sisäistäminen vaaatii. Tee suunnitelma rauhassa ja pitkälle aikavälille, missä haluat olla puolen vuoden päästä, vuoden, viiden vuoden. Toteuta suunnitelmaasi kuitenkin joka hetki. Lenkki tehdään nyt eikä huomenna. Mene tänään ajoissa nukkumaan, älä kasvata univelkaa viikonloppuun.
  3. Kehu itseäsi. Oli ensimmiäiset muutokset kuinka pieniä tahansa, kehu itseäsi, sinä teit sen! Muista, että omalla toiminnallasi vaikutat joka hetki siihen, miten voit ja ajattelet. Ajattelutapasi vaikuttaa siihen miten toimit ja mihin pystyt.

Jos kyse on jonkin asian lopettamisesta / vähentämisestä

  1. Älä kiellä, tee valinta. Älä kiellä itseltäsi mitään, kyse on valinnoista. Valitset poltatko tupakan / syöt kokonaisen sipsipussin. Pysähdy hetkeksi, ennen kuin toteutat mielitekosi. Mieti, mitä etuja saat pitkällä aikavälillä, jos päätätkin luopua mielitekosi toteuttamisesta.
  2. Palkitse itseäsi. Jos lupauksesi pitää, palkitse itseäsi toteuttamalla asioita, joita olet aina halunnut tehdä. Muista: Sinulla on mahdollisuus onnistua joka päivä.
  3. Etsi korvaava asia. Kannattaa etsiä jokin motivoiva asia, joka kannustaa pysymään vanhoista paheista erossa. Esimerkiksi liikuntaan keskittyminen tai vaikka vapaaehtoistyön aloittaminen. Toteuta itsellesi mielekästä, motivoivaa tekemistä, joka vie ajatukset pois lopettamastasi asiasta.

Olkoot uuden vuoden lupaus mikä tahansa, tee siitä kiva ja motivoiva asia. Aloita uusi harrastus, tee sitä, mistä olet aina haaveillut. Tammikuun ensimmäinen on hyvä päivä tehdä lupauksia, mutta muista: muutosta voi toteuttaa vaikka joka päivä.

_MG_0290

Kuvat Sri Lanka, joulu-tammikuu 2014.

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s