Kun PT hankki PTn – Tavoitteellinen treenaaminen ja itsensä haastaminen

Minulla on tänä syksynä ollut omaa pieni prokkis käynnistä. Olen ollut kolme kuukautta valmennuksessa, jossa minulle on tehty räätälöity ruokavalio ja treeniohjelma tavoitteideni mukaisesti. Tässä kerron hieman syitä siihen, miksi pt hankkii oman pt:n ja jaan omia havaintojani siitä, mitä asioita olisi hyvä olla kunnossa, jos vakioidulle ruokavaliolle haluaa lähteä. Ja kerron hieman, miten homma on sujunut.

wp-1449577285781.jpg


Tiesin, että syksy olisi rankka ja kaipasin jotakin omaa, jonkun projektin, joka on vain minua varten. Haluan aina kehittää itseäni ja oppia uutta ja tämä syksy olisi täydellinen syventää omaa treeniä, omasta ja valmennuksen näkökulmasta. Ajankäytöllisesti keskittyisin vain opiskeluun ja asiakastyöhön, joten saisin itse järjestää aikatauluni, eikä energiaa täytyisi käyttää esim. päivätyön haasteissa. Halusin myös jotain rakennetta ja säännöllisyyttä muuten epäsäännölliseen viikko- ja työrytmiin.

Tänä syksynä olen päässyt haastamaan itseäni, oppia viisaammalta ja saada lisää vinkkejä omaan asiakastyöhön. Olen myös haaveillut pitkään vakioidun ruokavalion kokeilemista ja muokata kehonkoostumustani. En ole koskaan aikaisemmin ollut ”dieetillä” ja tiesin, että motivaationi tuskin riittäisi pitää sitä yllä itsenäisesti. Syön perusterveellisesti, olo on hyvä ja treeni kulkee, miksi siis rajoittaa syömistä? Homma muuttuu kuitenkin aivan toisenlaiseksi, kun on jonkun kanssa yhteiset, pitkäjänteiset tavoitteet ja haluat todellakin saavuttaa ne. Kun dieetti toteutetaan järkevästi ei homma tunnu puulta.

Kuten pääsääntöisesti ohjaan asiakkaitanikin: perusruokavalio, lautasmallin mukaan syöminen ja riittävä ravinnon saanti tulee ensin. Kokonaisuuden tulee olla kunnossa ja ruoasta tulee nauttia, mutta kuitenkin lataamatta liikaa paineita syömiseen.

Kun nämä asiat ovat kunnossa, ja mahdollisesti halutaan viedä asioita seuraavalle tasolle, vakioidulle ruokavaliolle voi olla hyvät perusteet.

On ollut myös todella vapauttavaa ulkoistaa omien treenien suunnittelu jollekulle toiselle. Kun itse tekee kunto-ohjelmia ja treenisuunnittelua muille, on ollut ihanaa, kun omassa treenissä nämä on saanut ulkoistaa. Oman treenin suunnittelussa saattaa helposti myös ”sokeutua”, junnata tekemään samoja asioita tai sitten kehittää liikaa liian monia asioita kerrallaan, joten on ollut ihanaa antaa jonkun muun viedä ja vain totella ja noudattaa ohjeita. Ulkopuoliset silmät näkevät kokonaisuuden ihan eri tavalla kuin itse. Lisäksi pääsee hyödyntämään vanhemman ja viisaamman asiantuntemusta ja kokemusta. Myös motivaatio tekemiseen on korkealla, koska sinulla on joku, jolle vastata.

wp-1449577556764.jpg
Miten syksy on siis mennyt?

Mahtavasti! En ole kokenut menettäväni mitään vaan aivan päinvastoin. Olen jaksanut kokonaisuutena äärettömän hyvin ja nauttinut oikeastaan joka hetkestä! Olen pitänyt huolta myös sosiaalisesta puolesta: nähnyt ihmisiä, käynyt lounailla (poikkeuksellisesti omien eväiden kanssa) ja yöelämässä (vesilinjalla). Olen ollut tarkkana, että kuuntelen itseäni ja kehoani ja saan tarpeeksi unta. Toki aina on hetkiä, kun unet jäävät vajaiksi ja väsyttää, mutta kun tietää, että se on ohimenevää ei esim. repsahtaminen ole käynyt edes mielessä.

Voisin veikata, että ilman tätä omaa prokkista, omaa juttua, en olisi ollut tänä syksynä niin aktiivinen ja saanut hyvällä energialla hommia tehtyä, jaksanut nähdä niin paljon ihmisiä tai edistänyt ja kehittänyt opiskeluja ja pt-työtä. Yksi tärkeä asia on ollut myös se, että tiedän milloin tämä loppuu. Parin viikon päästä lähden lomalle ja silloin rytmi on ihan erilainen. Saan levättyä niin henkisesti kuin fyysisestikin ja taukoa treenistä ja arjesta.

Kokonaisvaltainen ja tavoitteellinen treenaaminen sopii persoonalleni hyvin. Tällä hetkellä elämäntilanteeni on vielä sellainen, että voin panostaa siihen ilman, että siitä muodostuu ylimääräistä stressiä. Elämäntilanteet muuttuvat ja haluankin nyt ottaa kaiken irti tästä ajasta. Olen saanut todella paljon irti tästä syksystä ja huomannut, edelleen, että liikunta ja urheilu ovat todella todella tärkeä osa elämääni ja jota ilman en osaisi olla. Myös tavoitteellisuus ja kokonaisvaltaisuus sopii luonteelleni hyvin, en stressaa turhasta, vaan tiedän, että kokonaisuus on tärkein.

Päivä kerrallaan eläjästä on kehittynyt pitkän aikavälin tavoitteita toteuttava urheilija.

Tällä ja ensi viikolla tulen kertomaan vielä lisää tuloksista ja ajatuksista, joita tämä projekti on herättänyt, sekä mm. vinkkejä dieetin onnistumiseen. Pysy siis matkassa!

Jos olet harkinnut elämäntapamuutosta tai sinulla on liikunnallisia tavoitteita, jotka haluaisit saavuttaa, niin nyt on juuri oikea aika siihen: ota yhteyttä tai laita viestiä iina.vilpponen@gmail.com , niin suunnitellaan sinulle toimintaa tavoitteidesi saavuttamiseksi. Treenine skippaaminen ei käy edes mielessä, kun olet vastuussa valmentajalle, joka on suunnitellut sinulle sopivan ja tavoitteitasi tukevan treeniohjelman!

JKV_7198

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s