Elämäntapa vai tapa elää

Erilaisia elämäntapoja ja –tyylejä on yhtä monta kuin meitä täällä pallolla käyskentelee. Toiset eivät juuri mieti miten päivänsä kuluttavat ja toiset paasaavat sitäkin kovempaa siitä, kuinka jokaisen tulisi elämänsä suunnitella. Tähän väliin ehkä jää useimmat meistä, mietimme arkea ja tekemisiämme, otamme ehkä vaikutteita muilta tai seuraamme tiettyä ajatusfilosofiaa, mutta emme juurikaan tee siitä numeroa.

Etenkin terveys- ja hyvinvointikeskustelussa radikaaleimmat ääripäät ja tiukasti tietynlaista elämäntapaa noudattavat ihmiset saavat usein eniten ääntään kuuluviin. Erilaista tietoa ja informaatiota tulvii joka suunnasta, asioita kielletään tai ”löydetään” jokin menetelmä, jota ainoastaan tulisi noudattaa. Terveyskeskusteluun on helppo hukuttautua ja unohtaa oman järkensä ääni ja kehon kuuntelu.

Ääripäät ja ehdottomat kiellot eivät koskaan ole hyvästä. Ei myöskään täydellinen sallimus. Siinä se kolmas vaihtoehto onkin kaikista vaikein: kohtuus. Tasapainon löytäminen. Omalla kohdallani etenkin tämä vuosi ja tämä syksy on ollut aika hienoa aikaa, olen löytänyt tasapainoa ja kohtuutta monissa asioissa. Oppinut katsomaan toimiani pitkällä aikavälillä ja pitänyt huolta siitä, että kuuntelen itseäni ja tarpeitani.

Olen mennyt astetta syvemmälle treenimaailmaan ja treenannut tarkoitushakuisemmin ja suunnitelmallisemmin kuin koskaan aiemmin. Jotta tämä olisi mahdollista, on monen elämän osa-alueen oltava kunnossa. Rakkaus treenaamista ja urheilemista kohtaan on vain kasvanut ja terveellisten elämäntapojen noudattamisesta on tullut itsestään selvää ja luontevaa. Kun huomaa, että sanonnat ”olet mitä syöt” ja ”näytät siltä mitä teet” pitävät todellakin paikkansa, motivaatio pitää itsestään huolta, treenata ja syödä terveellisesti kerrannallistuu jatkuvasti.

Vaikka haluaisinkin, että kaikki eläisivät terveellisesti, kuuntelisivat itseään ja pitäisivät itsetään huolta liikunnan ja puhtaan ravinnon avulla, en halua tuputtaa ajatusmaailmaani kenellekään. Oivallus oman hyvinvoinnin parantamisesta lähtee aina itsestä, eikä toista voi pakottaa. Fanaattisia paleomaidotonvegelihaasenollapitäädukaanipekaanipullamössö-huutelijoita riittää ja vaikka monessa asiassa on paljon hyviäkin asioita ja varmasti käyttöönotettavia ideoita, ei mikään totuus ole yksiselitteistä.

Elämäntapoja on monenlaisia. Vaikka minusta voisi ehkä luonnehtia, että noudatan terveellistä elämäntapaa, jossa urheilu ja hyvinvoinnin elementit ovat voimakkaasti läsnä, en silti sanoisi niin. En ole ehdoton minkään asian suhteen, ulkonakin tulee käytyä ja mahdollisia ”paheitakin” toteutettua, mutta se kuuluu elämään ja siitä nauttimiseen. Aikaa ei kannata tuhlata turhiin kieltoihin tai vain yhden asian toteuttamiseen, sillä se saattaisi käydä hieman puisevaksi pitkällä aikavälillä.

Omat tavoitteet ja mieltymykset kannattaa käydä läpi ja kehittää niitä asioita, joista tulee parempi olo ja onnellisempi mieli. Keskittyä hetkeen ja nauttia koko kehollasi, tuntea minkälaisia fyysisiä reaktioita kehosi kokee ja minkälaisia tunteita mielessäsi muodostuu. Toimia niin, että ihmiset ympärilläsi voivat hyvin ja kuunnella heitä ja heidän tarpeitaan. Nauraa paljon ja olla avoin uusille asioille. Välillä pitää myös haastaa itseään ja tehdä hyppyjä tuntemattomaan.

Pyrin noudattamaan yllä olevaa ajattelua, arvoja, joka päivä. En halua noudattaa mitään tiettyä elämäntapaa. Tämä on vain tapani elää.

Miten sinä elät arkeasi?
image

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s