Resurssien rajallisuus

Olen ollut nyt kaksi ja puoli kuukautta valmennuksessa, jossa muutama viikko vielä edessä ja noudattanut tarkkaa treeniohjelmaa (5-6 treeniä viikossa) ja ruokavaliota (miinuskalorit). Samanaikaisesti olen työstänyt gradua, jonka on tarkoitus valmistua kevättalvesta. Näiden lisäksi on minulla omaa valmennusta asiakkailleni, toimin pienen järjestön puheenjohtajana, yritän hiljalleen kehittää tätä sivustoa ja blogiani. Haluan pitää myös huolta sosiaalisista suhteistani, nähdä ystäviäni ja kuulla miten heillä menee.

Tiedän, että näin monen asian pyörittäminen vuodesta toiseen ei olisi mahdollista ilman, että jossain vaiheessa raja tulee vastaan. Tällä hetkellä olo on kuitenkin erinomainen ja rakastan tämänhetkistä arkeani. Miten “multitaskaaminen” onnistuu?

_MG_0501

Priorisoi

On selvää, että en tee mitään ylläolevista asioista täyspäiväisesti tai edes joka päivä. Tällä hetkellä ykkösprioriteettini ovat treeneissäni ja gradun työstämisessä. Asiakkaat ovat myös tärkeitä, mutta määrän sijaan olen keskittynyt pienempään asiakaskuntaan, jotta valmennuksen laatu ei kärsi.

Tulevaisuudessa haluan kehittää blogiani enemmän, saada kirjoittamisen ja julkaisut säännöllisemmäksi. Kun olen saanut gradun valmiiksi on alettava miettiä tulevaisuutta ja omaa suuntaani ammatti- ja työrintamalla. Tällä hetkellä näiden asioiden miettiminen on kuitenkin suosiolla jätettävä enemmän taustalle.

Muut velvollisuudet tulee myös hoitaa, mutta tärkeää on hyväksyä oma rajallisuutensa ja ymmärtää, ettei kaikkeen ole mahdollista panostaa samanaikaisesti täysillä. Siis priorisoi tärkeimmät asiat, hoida pakolliset toimet ja järjestä myös itsellesi ja ystävillesi aikaa.

Tee sitä, mistä tykkäät

Syy, miksi homma rullaa niin hyvin, on se, että nautin siitä mitä teen. Vaikka joka ikinen osa-alue ei tehtävistä tai päivistä ole välttämättä kaikista mielekkäintä, kokonaisuus on enemmän kuin plussan puolella. Kun on mahdollisuus valita, ja aina on mahdollisuus, miten oman elämänsä järjestää ja mitä asioita tekee, antaa toteuttaminen jo itsessään energiaa ja asiat hoituvat.

Suunnittelu ja toteuttaminen

Hyvä organistointikyky ja aikatauluttaminen on tärkeää. Pitää katsoa kokonaiskuvaa laajemmalti ja päättää milloin mitäkin tekee. Kaikkea ei tarvitse hosua yhtäaikaa vaan jokaiselle tehtävälle tulee järjestää oma aika. Pyrin järjestämään tehtäväni mahdollisimman väljästi ja välttämään minuuttiaikatauluja, jotta jokaiseen asiaan ehtii keskittyä huolella. Aina se ei tietenkään ole mahdollista, mutta pääosin kyllä.

Toteuttaminen on suunnitelmallisuuden toinen osa. Kun tekemisen aika on, silloin asia tehdään. Kun tietää jo etukäteen milloin mitäkin on vuorossa, toteutus tapahtuu kuin itsestään.

_MG_0499

Määrittele alku ja loppu

Hommaa jaksaa painaa, kun tietää milloin mikäkin alkaa ja ennen kaikkea milloin se loppuu. On hyvä määritellä tavoitteita, pienempiä ja isompia, joista tietää milloin mitäkin pitää saada valmiiksi. Tietynlainen “projektiajattelu” toimii tässä. Tehtäviin liittyvä stressi on hyvästä, sillä silloin saa asioita yleensä aikaiseksi, mutta jos stressitila jatkuu päättymättä alkavat voimavaratkin loppumaan.

Myös motivaatio säilyy, kun tietää, että lopussa odottaa jokin palkinto tai tavoite saavutetaan. Itselläni palkinto on useimmiten lepoa ja omaa aikaa, matkustelua tai muuta irtiottoa. Tosin pian sitä huomaakin, että haluaa taas palata touhuamisen ja uusien haasteiden ja projektien pariin.

Muista ladata akkuja

Tämä kohta on se kaikista tärkein: akkujen lataaminen. Omien resurssien rajallisuus ei ehdi tulla vastaan, jos muistaa ja osaa ladata akkuja aina tehtäväputkien välissä. Järjestää omia juttuja, pitää huolta omasta hyvinvoinnista ja tehdä asioita, joista nauttii. Pysähtyä ja jopa ehkä vähän tylsistyäkin. Tuijotella Netflixiä tai seiniä ja antaa ajatusten vaeltaa.

Vaikka puuhaa riittää ja hommat vaativat ajoittain hyvää suunnitelmallisuutta, niin kaikista tärkeintä on omien resurssien ja voinnin tarkkailu, kehon kuuntelu ja riittävä fyysinen ja henkinen lepo.

Vaikka olen luonteeltani melko energinen ja taipumukseni on haalia itselleni monia samanaikaisia projekteja, joita haluan tehdä, niin en todellakaan ole mikään superihminen, vaan yllä olevilla kikoilla saan hommat pidettyä kasassa ja nautin siitä mitä teen.

Priorisointi, tekemisen mielekkyys, suunnitelmallisuus ja aisoiden “projektoiminen” auttavat siinä, että homma rullaa. Mutta näistä kaikista tärkein on lepo ja oman ajan ottaminen. Se että kuuntelee kehoa ja mieltä, huomaa milloin tarvitsee omaa aikaa ja ennen kaikkea ottaa sitä. Kun löytää tasapainon tekemisen ja olemisen suhteen, ei omien resurssien rajallisuus ehdi tulla vastaan.

_MG_0507

Kuvat: Akkujen lataaminen, Koh Rong, Cambodia, tammikuu 2014

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s