Mikä minua motivoi?

Motivaatio on tärkeä tekijä toiminnan aloittamisessa ja ennen kaikkea sen ylläpitämisessä. Liikun päivittäin jollain muotoa ja pyrin syömään perusterveellisesti. Motivaationi lähteet ovat mukautuneet treenaamisen edetessä. Mikä saa minut urheilemaan ja syömään hyvin?

JKV_7378

Isot ja pienet tavoitteet

Minulla on monia tavoitteita, toiset on isoja ja toiset voivat olla todella pieniä. Tavoitteet kulkevat pääsääntöisesti käsi kädessä ja tukevat toinen toisiaan. Isoja tavoitteitani pitkällä aikavälillä on esimerkiksi voiman lisääntyminen ja liikkuvuuden parantaminen sekä erilaiset taidot, kuten käsilläkävely ja puhdas voltti.

Nämä tavoitteet olen jakanut pienempiin osiin ja esimerkiksi kesällä keskityin voiman ylläpitämiseen ja keskityin hieman enemmän tekniikoiden parantamiseen, aerobiseen kuntoon ja liikkuvuuden parantamiseen. Tällä hetkellä kehitän voimatasoja ja muokkaan hieman kehonkoostumustani, jotta tavoitteeni kehonpainoliikkeissä edistyisi.

Isommat tavoitteet pilkon pienemmäksi ja esimerkiksi voimatasoissa pyrin kasvattamaan sarjapainoja. Penkkipunnerruksessa tavoite on rikkoa 60-kympin raja ja selkäliikkeissä kehittää voimaa, jotta leuanveto helpottuisi ja muscle-up olisi toteutettavissa.

Mikään tavoite ei ole mielestäni liian iso ja mahottomaltakin tuntuva tavoite on saavutettavissa, kunhan sen osaa skaalata oikein ja tunnistaa tarvittavat tekijät tavoitteen saavuttamiseksi. Tärkeää on myös tavoitteen pilkkominen pienempiin osiin. Kun askeleet on tarpeeksi pieniä, niin pian huomaakin, että on harpponut valtavasti eteenpäin!

Kehitys

Ja se fiilis, kun niitä tavoitteita saavuttaa! Oma kehitys boostaa motivaatiota valtavasti ja himo uusien tavoitteiden saavuttamiseksi saa innolla avaamaan kuntosalin oven. Kehityksessä siisteintä on se, että täysin omalla toiminnalla pystyy vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan menee. Loppupeleissä kukaan muu kuin sinä ei ole vastuussa siitä, mitä osaat, miltä näytät tai miten kehityt. Pystyvyydentunne ja itsevarmuus kasvavat, kun huomaa, mikä vaikutus omalla tekemisellä ja omilla valinnoilla on.

Kehityksen mahdollisuuksia on loputtomiin. Aina voi kehittyä eteenpäin, oivaltaa uutta ja huomata uusia kehityksen kohteita.

JKV_7389

Uuden oppiminen

Rakastan uuden oppimista. Olen utelias ja haluan tietää ja oppia asioista, mennä syvälle jonnekin aihealueeseen ja koluta se läpikotaisin. Ihmiskehon toiminta kokonaisuudessaan on valtavan kiinnostavaa oli kyseessä sitten biologia, fysiologia, psykologia tai esimerkiksi ravitsemukseen liittyvät tekijät. Kun oivaltaa jotain uutta kehon toiminnasta, lihasten ja nivelten yhteispelistä jossakin uudessa liikkeessä tai oppii tekniikassa uusia hyviä jippoja, haluu oppia lisää ja kokeilla asioita käytännössä pitää mielenkiintoa yllä ja tuo uutta kulmaa tekemiseen.

Uudet opit ja niksit voivat auttaa kehityksessä ja edistää tavoitteiden saavuttamista. Sitä myös saattaa huomata innostuneensa täysin uudesta osa-alueesta, lajista tai menetelmästä, johon haluaa perehtyä ja kokeilla josko siitä olisi hyötyä tai iloa jatkon kannalta.

Ulkonäkö

Ilman muuta myönnän, että ulkonäkö vaikuttaa myös pitämään yllä aktiivista ja terveellistä elämäntapaa. Aikoinaan motivaatio liikkumiseen on lähtenyt ulkonäöllisistä tekijöistä, mutta tällä hetkellä ulkonäköni muokkautuminen on vain erittäin positiivinen sivuvaikutus. Jo ammattinikin kannalta pidän tärkeänä sitä, että edustan myös ulkoisesti niitä arvoja ja elämäntapoja, joita opetan asiakkailleni.

Urheilu on myös saanut minut itsevarmemmaksi ulkonäköni suhteen. Kun olen huomannut, että omalla toiminnallani voin muokata sitä, miltä näytän ja miten elintavat heijastavat suoraan ulkonäkööni, ihooni ja kehonkoostumukseeni, kannustaa se pitämään aktiivisesta elämäntyylistä myös kiinni. Ja onhan se aika siistiä, kun käsiin alkaa tulla muotoa, vyötärö kaventuu ja pakarat pysyvät kimmoisina ;)

Hyvä olo

Ehkä kaikista syvin motivaatio lähtee kuitenkin siitä hyvästä olosta ja euforiasta, jota liikunta ja aktiivisuus saa aikaan. Fysiologisestikin kehomme täyttyy mielihyvähormoneista, jotka saavat tuntemaan olomme hyväksi, itsevarmemmaksi ja pystyvämmäksi. Olen myös huomannut sen, että mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän siihen jää koukkuun. Ja nyt en puhu hampaat irvessä tehdystä himotreenistä vaan kaikesta aktiivisuudesta: arkiaktiivisuudesta, kävelystä, salitreenistä, hikijumpasta tai kevyistä venyttelyhetkistä.

Yksi tärkeimpiä motivaatiotekijöitä on tasapainon löytäminen. Jos menee joka kerta hampaat irvessä salille tai liikkumaan, kyseinen liikuntamuoto ei ehkä ole itseä varten tai sitten ei ole palautunut tarpeeksi työpäivästä tai edellisestä treenistä. Kaikille ei sovi samanlainen liikunta vaan jokaisen velvollisuus on löytää se itselleen sopiva laji. Tärkeintä on, että liikkuu ja löytää mielekästä tekemistä. Tunti tai kaksi viikossa on erinomainen alku, kunhan säännöllisyys pysyy.

Löydä motivaatio tekemiseen niistä asioista, joita tykkäät tehdä. Alussa uudet asiat ja kokemukset eivät välttämättä ole täysin 100% jeejee ja mahtavaa, mutta siltikin niistä pitäisi löytää se innostuksen kipinä, jotakin jossa voit kehittyä, oppia ja saavuttaa haluamiasi asioita. Myös ajoittainen epämukavuusalueelle meneminen ja itsensä ylittäminen saavat motivaatiolle aivan uutta nostetta.

Kehitys, tavoitteet, uuden oppiminen, ulkonäkö ja hyvä olo. Motivaation lähteitä on lukuisia. Mikä Sinua motivoi?
JKV_7388

Advertisements

2 thoughts on “Mikä minua motivoi?

 1. Loistava kuvasarja! Vaikka en vielä ollut lukenut juuri mitään tekstistä, niin jo otsikosta + noista kolmesta toisiaan seuraavasta vaiheesta näkee pitkälti mitä artikkeli haluaa sanoa. Visuaalisuus blogeissa ohjaa ja keventää tiukkaa tekstiä usein erittäin tervetulleella tavalla. Yritän oppia tätä omassakin blogissa :)

  Like

  1. Hei Jukka!
   Ja kiitos kommentistasi :)
   Sitä itsekin täysin untuvikko-bloggaajana yrittää pikku hiljaa kehittää omia postauksia ja kirjoituksia, olisi vain enemmän aikaa kirjoittaa.. Olen samaa mieltä, että visuaalisuus ja tietynlainen yksinkertaisuus on tärkeää, että lukija näkee heti, mistä on kysymys.
   Samoin on tärkeää, että yrittää löytää sen oman tyylin luoda ja tuottaa tekstiä ja kuvia, nappailla hyviä ideoita muilta, mutta olla omalle tyylille uskollinen :)

   Like

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s