Kehonhuolto – mitä väliä?

Ah, kehonhuolto. Tuo pirullinen pakkopulla kerran vuodessa, kun paikat prakaa niin paljon, ettei enää pysty liikkumaan. Tai pakollinen paha treenin alussa, että se kroppa liikkuisi edes johonkin suuntaan. Hölynpölyä. Laiskottelua. Tosijonne(a)t treenaa vaa penaa ja hauista. Pitäishän sitä vissiin käydä hieronnassa. Onhan tossa noita selkä/niska/hartia/pohjekipuja ollut.

Jepjep. Vai miten ois?

JKV_7052

Kehonhuolto välineenä lisätä liikkuvuutta, palautua, nostaa treenitehoja, rentoutua ja parantaa hyvinvointia. Kehonhuolto ei ole jotain mistä olet joskus kuullut puhuttavan vaan se on osa harjoittelua, osa kovaa treeniä. Se on osa päivittäistä tekemistä, mikäli haluat pysyä kunnossa ja entistäkin enemmän tärkeää, mikäli treenaat tavoitteellisesti. Mitä enemmän ja kovempaa treenaat sen suurempi prosentuaalinen osuus harjoittelusta liittyy kehonhuoltoon ja palauttavaan harjoitteluun.

Miten sitä kehoa voi sitten huoltaa?

Hieronta, liikkuvuusharjoittelu, venyttely, jooga, foamrollaus ja esimerkiksi akupunktio ovat erinomaisia kehonhuoltomenetelmiä ja niitä tulisi harjoittaa säännöllisesti, vähintään 1-2 kertaa viikossa.

Liikkuvuusharjoittelua olisi hyvä tehdä aina vähintään ennen treeniä. n. 10-15 minuutin aktiivinen verryttely ennen työsarjoja käyttäen kuminauhoja ja keppiä, tehden sen tyyppisiä liikkeitä, joita treeni sisältää. Liikkuvuusharjoittelu auttaa aktivoimaan hermostoa, lisäämään verenkiertoa lihaksissa ja lisäämään liikerataa vaadittavissa liikkeissä. Liikkuvuusharjoittelua kannattaa tehdä myös pitkin päivää, jotta kroppa ei jämähdä. Tunnin liikkuvuusharjoittelu 1-2 kertaa viikossa alkaa jo tehdä ihmeitä liikkuvuudelle.

Tee venyttäviä askelkyykkyjä, kylkivenytyksiä tai rintalihasten venytystä 8-10 toistoina pitkin päivää vilkastuttamaan kivasti verenkiertoa ja virkistämään työ/koulupäivän aherruksessa.

Venyttely ja liikkuvuusharjoittelu liittyvät läheisesti toisiinsa. Venyttelytyylejä voi jakaa esimerkiksi passiiviseen ja aktiiviseen venyttelyyn, joista molempia kannattaa harjoittaa. Venyttely auttaa lisäämään liikkuvuutta ja liikkuvuusharjoitteilla saavutettuun pituuteen lisätään aktiivinen lihastyö. Venyttelyä kannattaa myös harjoittaa pitkin päivää. Etenkin aamulla kannattaa käydä koko keho kevyesti venyttäen läpi, jotta yöllä ruttuun mennyt kroppa alkaa aueta (ja korvissa suhista!). Kuntosalitreenin loppuun kuuluu kevyet 20-30 sekuntin venytykset, jotta lihakset palautuu takaisin lepopituuteensa ja palautuminen tehostuisi.

Kokeile 5-10 minuutin venyttelyä aamutoimien ohessa ja huomaat kuinka veri lähtee kiertämään ja aivot virkistyvät!

Hieronta auttaa palautumisessa, avaa lihasjumeja ja rentouttaa kehoa. Hierontatyylejä on useita. Asiakkaan tarpeesta riippuen hieronta voi olla esimerkiksi palauttavaa, jumeja tai lihaskalvoja avaavaa. Jos treenaat esim. 2-3 kertaa viikossa, hieronnassa olisi hyvä käydä vähintään kerran kahdessa viikossa. Mikäli treenaat enemmän, kerta viikossa on erittäin suositeltavaa. Ja hei, mikä onkaan parempaa, kun itse saa rentoutua ja joku hoitaa homman sun puolesta! (Okei myönnetään, mitä jumimpi keho sitä vähemmän itse hieronta tuntuu rentouttavalta, mutta jälkikäteen olo on sitäkin parempi ;) ). Omatoimista hierontaa voit kokeilla esim foamrollerilla tai tennispallolla.

Jooga. Jooga yhdistää liikkuvuutta, venyttelyä, aktiivista lihastyötä, kehonhallintaa ja mielen tasapainoa. Jooga auttaa rauhoittumaan ja rentoutumaan. Etsi itsellesi sopiva joogalaji ja sinulle sopiva opettaja. Keskity, oivalla ja löydä tasapaino. Joogaa vähintään kerran viikossa. Tulen kirjoittamaan joogasta vielä enemmän omassa postauksessaan.

Kokeile: Akupunktio. Akupunktio on yksi huikeimmista kehonhuoltomenetelmistä, joita olen kokeillut. Se on vähän kuin hieronnan joogaa eli kehon jumien lisäksi se auttaa avaamaan myös mielen lukkoja. Akupunktio stimuloi hermojärjestelmäämme, lihaksiamme,  yhdistäviä kudoksiaamme sekä verenkiertoamme. Se auttaa avaamaan lihasjännityksiä syvemmältä, rauhoittaa ja auttaa tunnistamaan kehomme reaktioita. Jo ensimmäisen kerran jälkeen voit huomata eron, mutta joskus vaikutukset huomaa vasta muutaman kerran jälkeen. Akupunktio liittyy kiinalaisen lääketieteen perinteeseen, jossa keho ja mieli nähdään kokonaisuutena. Molemmat vaikuttavat toisiinsa. Omaan kehonhuoltooni akupunktiokäynti kuuluu noin kerran kuukaudessa.

Muista hyvä ryhti. Sainoisin, että hyvä ryhti on osa kehonhuoltoa, sillä oikea rangan asento ja aktiiviset, asentoa tukevat lihakset ehkäisevät jumeja ja auttavat välttämään mm. selkävaivoja tai ylimääräistä lihasten rasitusta.

Tee näin:

  • Venyttele aktiivisesti pitkin päivää. Viisi minuuttia siellä, muutama minuutti täällä. Näin pidät verenkierron vilkkaana koko kropassa ja pysyt virkeämpänä.
  • Tee viikossa vähintään 1-2 pidempää, noin tunnin kehonhuoltoharjoittelua. Yhdistä hierontaa, joogaa, liikkuvuusharjoitteita, putkirullausta ja venyttelyä.
  • Kehonhuolto on osa treeniä. Älä skippaa aktiivista alkuverryttelyä ja muista jäähdytellä!
  • Anna itsellesi lupa rentoutua ja rauhoittua. Pidä itsestäsi huolta, huomioi kokonaisuus ja se, miten tekemäsi asiat vaikuttavat toisiinsa.

wpid-wp-1445427404607.jpgwpid-wp-1445427367690.jpg

Kehonhuollolla ja liikkuvuusharjoitteilla on todellakin merkitystä. Yllä olevien kuvien välillä on n. vuosi. Selän liikkuvuudessa on tapahtunut valtavaa kehitystä. Jalkojen asento on eri, muutta molemmissa kuvissa selkä on taivutettuna ääriasentoon. Hallinta pysyy koko liikkeen ajan.

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s