Treenaa temperamenttisi mukaan

Jokainen meistä on erilainen, olemme tausoiltamme, rakenteeltamme ja luonteeltamme kaikki uniikkeja sekoituksia erilaisia ominaisuuksia. Meillä on myös erilaiset tyylit, joilla reagoimme ja käyttäydymme eri tilanteissa. Tätä persoonallisuuden biologista perustaa kutsutaan temperamentiksi. Luonteemme ohjaa myös käyttäytymistämme, toiset ovat analyyttisia ja rauhallisia, toiset ulospäinsuuntautuneita ja aktiivisia, kolmannet hiljaisia ja ujoja.

Persoonallisuuden ominaispiirteet ohjaavat meitä myös meille miellyttäviltä ja mukavilta tuntuviin liikuntaharrastuksiin. Toiset tykkäävät rauhallisista harjoitteista ja pitkistä kestävyyslenkeistä, toiset taas tarvitsevat räjähtävää äksöniä ja maksimaalista sykkeenkohotusta. Olemme kaikki erilaisia ja niin sen pitääkin olla.

Itse olen luonteeltani ja ruumiinrakenteeltani räjähtävä ja voimakas. Pidän nopeatempoisesta toiminnasta, jossa painetaan hetken aikaa täysillä ja sitten levätään. Luonteelleni ominaisia eivät ole rauhalliset ja pitkäkestoiset harjoitteet. Minun on pitänyt erikseen opetella rauhoittumaan ja rauhalliseen harjoitteluun, mutta kun kerran olen päässyt niihin sisälle, ovat ne vieneet minua kaikista eniten eteenpäin, olen oppinut ja  löytänyt tasapainoa ja rauhallisuutta myös arjessa.

Oletko koskaan miettinyt mitä voisit saada irti täysin erilaisesta harjoittelusta mihin olet tottunut? Mennä hieman sinne epämukavuusalueelle ja uusiin tilanteisiin. Esimerkiksi rauhalliselle haaveilijalle pitkät, rentouttavat juoksulenkit ja jooga on parasta harjoitusta, mutta maksimaalisiin sykkeisiin kohoavat crossfit tai voimanosto tuntuvat vaikeilta. Toisaalta taas duracellpupu-jokapaikanvirtapiiri ahdistuu jo pelkästä ajatuksesta, että pitäisi olla tunti hiljaa ja keskittyä hengittämiseen ja omaan kehoon joogatunnilla. Voisiko täysin sinulle “sopimaton” treeni ollakin juuri sitä jotain, jota tarvitsisit? Mitä lisäarvoa voisit tällaisilla harjoitteilla saada?

Räjähtävä ja nopeatempoinen harjoittelu boostaa enerigatasot aivan uusiin korkeuksiin. Tällaiset harjoitteet saavat sinut usein ylittämään itsesi ja huomaat pystyväsi vaikka mihin. Treenin jälkeen tunnet olevasi maailman vahvin, paras ja upein, olet mennnyt mukavuusalueesi ulkopuolelle ja selvinnyt sieltä kaiken lisäksi vielä hengissä! Tällainen treeni vaatii hyvää mielenhallintaa ja suoritukseen keskittymistä. Uskoa siihen, että sinä omalla toiminnallasi saat painot liikkumaan tai vauhdin huippuunsa.

Mielenhallintaa ja keskittymiskykyä vaatii myös rauhallinen liikunta. Silloin sinulla on aikaa olla itsesi ja ajatustesi kanssa. Et voi keskittyä suoritukseen tai ulkoisiin tekijöihin, vaan sinun on löydettävä tasapaino fyysisen liikkeen ja mielen ajelehtimisen kanssa. Antaa ajatusten pulpahdella pintaan ja päästää niistä irti. Flowtilan löytäminen on vaikeaa ja voi viedä aikaa, mutta kun sen kerran löytää, rauha ja rentous valtaa mielen.

Jos olet tottunut rauhalliseen liikuntaan, käy rohkeasti kokeilemassa kunnon sykkeenkohotustunteja tai esimerkiksi räjähtävää voimaharjoittelua ja tunnustele miten kehosi ja mielesi reagoi. Mikäli aktiviteettisi koostuvat lähinnä verenmaku suussa -tyyppisistä treeneistä, testaa miltä tuntuu, kun annat ajatustesi virrata joogatunnilla tai rauhallisella kävelylenkillä. Yritä etsiä tasapainoista suhdetta yhdistämällä kunnon sykkeenkohotus- ja hikitreeniä ja rauhallista, meditatiivistakin harjoittelua, jossa keskityt vain itseesi ja kehon tuntemuksiin.

Olkoot luonteesi tai rakenteesi millainen tahansa, tärkeintä on löytää itselle mielekäs ja sopiva liikuntamuoto, jossa koet onnistumisen tunnetta ja josta nautit. Aina ei voi eikä saakaan suorittaa, mutta välillä on myös hyvä haastaa itsensä. Molemmat liikuntamuodot myös tukevat toisiaan ja kehittävät sinua eteenpäin. Monipuolisuus ja tasapainon löytäminen ovat avainsanoja, jotka vievät parhaimpiin tuloksiin ja saavat sinut voimaan paremmin.

JKV_6992 JKV_7253

Välillä pitää riehua ja remuta, kunhan muistaa myös rauhoittua. Keep the balance.

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s