Tunnesyöminen – voiko siitä päästä eroon?

IMG_0407

Syöminen ja tunteet. Kaksi sanaa, jotka liittyvät hyvinkin läheisesti toisiinsa. Tunnesyöminen on hyvin yleistä, varmasti yleisempää kuin osaamme kuvitellakaan. Ruuasta ja syömisestä on tullut vaikeaa, meillä on liikaa tietoa ja perusasiat unohtuvat. Ennen kaikkea syömisestä on voinut tulla väline käsittelemään tunteitamme ja tukahduttamaan niitä. Mielihyvän hakeminen ruoan kautta on helppoa, herkkuja ja ruokaa löytyy joka paikasta. Kaiken lisäksi emme tule toimeen ilman ruokaa, meidän on pakko syödä, jotta pysymme hengissä.

Aihe on vaikea.

Tunnesyöminen voi olla melko harmitonta, pieni karkkipussi, kun makeahammasta kolottaa ja tarvitaan pientä piristystä. Ruoka ei muuten herätä suuria tunteita, syödään kun on nälkä, mutta ruoka ei juuri pyöri mielessä. Mutta silloin, kun ruoka alkaa vallata yhä enemmän ajattelukapasiteettia tai ”pakko saada sitä ja tätä” -syöminen alkaa haitata muuta elämää, syömisestä tulee kinkkisempää tai se saattaa muodostua ongelmaksi, joka voi johtaa jopa syömishäiriöön.

Usein syömishäiriöt tai pulmallinen syömiskäyttäytyminen liittyvät tunteisiin ja tunteiden käsittelyyn: paetaan jotakin ahdistavaa tunnetta, tukahdutetaan tiettyjä fiiliksiä, palkitaan itseä ruoalla, kun tapahtuu jotain positiivista, syödään suruun. Syyt ja taustat ovat jokaisella erilaiset, mutta olennaista on tietää, että ongelmallisesta syömiskäyttäytymisestä on mahdollisuus päästä eroon. Nauttia ruoasta ja herkuista niiden itsensä vuoksi ja hyvällä omalla tunnolla, ilman että syö itseään ähkyyn tai tuntee morkkista jälkeenpäin. Ajatella ruokaa neutraalina, ravintona, josta nauttii, mutta joka ei herätä sen suurempia tunteita tai korvaa muita tarpeita. Helppoa sei ei välttämättä ole, mutta ehdottomasti mahdollista.

Tunnesyöminen on minullekin tuttua ja yksi niistä syistä miksi olen esimerkiksi opiskellut personal traineriksi. Syömiseni on ollut ala-asteen ajoista lähtien häiriintynyttä hieman eri muodoissa ja eri vaikeusasteissa, mutta ennen kaikkea se on ollut kaikkea muuta kuin neutraalia tai normaalia. Olen vasta aikuisiällä oppinut oikeanlaisen syömismallin ja liikkunut asteittain kohti neutraalia ja ”luonnollista” syömistä eli sitä, että nautin ruoasta ilman morkkiksia ja ajattelen ruokaa myös hyvinvointiani tukevana asiana, enkä välineenä tunteideni käsittelyssä tai tukahduttamassa pahaa oloa. Olen oivaltanut, mikä vaikutus mielialaan ja jaksamiseen on sillä, että syö terveellisesti, säännöllisesti ja ennen kaikkea tarpeeksi.

Kaksi asiaa liittyvät läheisesti siihen, että olen päässyt huonosta syömiskäyttäytymisestä eroon: urheilu ja oppiminen tunnistaa ja käsitellä omia tunteita ja sisäisiä tarpeita. Käänteentekevä asia oli, kun innostuin saliharjoittelusta. Mikäli halusin rasvan tilalle lihasta ja voimaa oli kiinnitettävä huomiota myös terveelliseen ja riittävään syömiseen. Oivalsin, että vain minä voin vaikuttaa siihen mitä olen ja mitä haluan olla. Tajusin, että voin olla mitä vain ja tehdä mitä vain, kunhan vain haluan sitä tarpeeksi ja olen valmis tekemään töitä asian eteen.

Saliharjoittelu opetti minulle pystyvyyttä ja sitä, että omalla toiminnalla on mahdollisuus muuttaa ja muuttua. Mutta tärkeintä on ollut omien taustojeni ja tunnetarpeideni läpikäyminen. Tunteiden tunnistaminen ja niiden käsitteleminen. Opin armollisuutta itseäni kohtaan. Että olen riittävän hyvä. Aina ei tarvitse jaksaa ja pärjätä. Saa olla heikko ja pitääkin olla. Oppia pyytämään apua ja olla tuettavana. Voin kertoa, että helppoa se ei ole ollut. Itse asiassa ajoittain ihan helvetin vaikeaa. Huomata, että ei oikeasti keksi yhtäkään syytä, miksi nousta sängystä ylös. Tukahduttaa tunteensa ruokaan, kun ei ole muutakaan iloa keksinyt.

Asiat ja vaikeudet eivät ole välttämättä näkyneet ulospäin, olenhan se positiivinen ja reipas tyttö, joka aina jaksaa ja pärjää. Mutta kun aina ei voi jaksaa ja pärjätä. Onneksi oli saliharjoittelu ja oma treeni. Mahdolliset ulkonäkökompleksit siirtyivät kykyyn ja taitoihin, joita treenaamisella saavutan. Voimaa, notkeutta ja kehonhallintaa. Pystyminen ja oppiminen. Treenaaminen on parasta ja ne kicksit, joita itse treenaamisesta saa, saati sitten, kun on oppinut uuden taidon, edistyy tai nostaa omat ennätysmaksimit. Grrr, minä pystyn!

Viisi vuotta se on kestänyt. Alkaen siitä oivalluksesta, että ei ole hyvä olo ja jotain tarttis tehdä. Oppiminen olla pakoilematta omia tunteita ja olla vaan. Oppia olemaan itsensä kanssa, hyväksyä sitä kuka on ja mistä on tullut, rakastaa sitä tyyppiä, joka tässä kropassa asustaa, olkoonkin kroppa minkä mallinen tahansa. Tajuta, että minussa asuu pieni urheilija, joka rakastaa treenaamista, mutta osaa myös ottaa rennosti. Pieni pohtija, jolle ihmisten ja ystävien hyvinvointi tuottaa kaikista suurinta mielihyvää, mutta joka osaa ottaa aikaa myös itselle ja tunnistaa milloin on tarpeen ladata akkuja.

Muista nämä:
  • Anna itsellesi aikaa, kaikkea ei tarvitse saada heti vaan malta mielesi. Muutos tapahtuu hitaasti ja sykähdyksin. Takapakit ovat osa prosessia.
  • Pyydä ulkopuolista apua. Omien ajatusten kanssa ei kannata pyöriä yksin. Jo jonkin asian sanominen ääneen voi muuttaa omaa suhtautumista siihen. Ulkopuolinen näkemys auttaa ongelmien ratkaisussa ja antaa tukea. Puhu tunteistasi.
  • Kaikki lähtee omasta ajattelusta. Vain sinä voit muuttaa itseäsi, ei kukaan muu.
  • Löydä asia, josta nautit ja joka saa sinut innostumaan. Jokin oma juttu, joka antaa energiaa ja innostaa.
  • Pysyvä muutos on hidasta. Toiminta ja ajatukset kulkevat käsi kädessä. Opi tunnistamaan milloin on aika tehdä liiemmin ajattelematta ja milloin pitää pysähtyä.
  • Opettele olemaan itsesi ja tunteidesi kanssa. Käsittelemään niitä negatiivisia tunteita ja vain olemaan. Tunnemme valtavalla skaalalla eri tunteita pitkin päivää. Yhdessä hetkessä voimme kokea vaikka valtavaa iloa, jännitystä, häpeää ja innostusta. Tärkeää on tunnistaa ne ja antaa niiden mennä. Tunnetilat vaihtelevat jatkuvasti.
  • Ennen kaikkea rakasta itseäsi. Tunnista mistä tulet ja miten taustasi vaikuttaa sinuun. Miten se on muokannut sinua. Ymmärrä, että olet hyvä juuri sellaisena kuin olet ja voit itse vaikuttaa siihen mikä sinusta tulee ja kuka olet. Anna aikaa itsellesi ja nauti ihmisten seurasta ympärilläsi. Älä jää yksin.

IMG_0607

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s