Oodi Sunnuntaille – Muista lepopäivä

Loin kesällä uuden periaatteen: Sunnuntain. Sunnuntai tarkoittaa päivää, jolloin ohjelmassa ei saa olla mitään suunniteltua eikä päiväkävelyä fyysisempää aktiviteettia. Siis lepopäivä. Sunnuntai voi olla mikä päivä tahansa. Tärkeintä on, että kalenteri pysyy tyhjänä merkinnöistä. Minulla Sunnuntai sattuu olemaan ihan se kalenterin sunnuntai, viikon viimeinen päivä.

Sunnuntain on tarkoitus olla täysin suunnittelematon ja stressitön päivä, eikä se saisi sisältää mitään, mikä kuormittaa henkisesti tai fyysisesti. Jos vielä treenaa melko paljon ja kovalla intensiteetillä, lepopäivä on tärkeä erittäin tärkeää fyysisen palautumisen kannalta. Kaikista tärkeintä Sunnuntaissa on kuitenkin henkinen palautuminen. Se, että mieli saa oikeasti levätä ja ajatus harhailla. Voi joko tuijottaa Netflixiä koko päivän, lukea, kirjoittaa, käydä leffassa tai vain nököttää neljän seinän sisällä räkimässä kattoon, kunhan mikään aktiviteetti ei kuluta liikaa aivokapasiteettia.

Paljon liikkuville ja kovaa treenaaville lepopäivän merkityksen pitäisi olla jo tuttua puuhaa ja itsestäänselvyys. Keho tarvitsee lepoa palautuakseen ja kehittyäkseen. ” Lihas kasvaa levossa” on tuttu fraasi. Liian usein kuitenkin unohtuu, että aivot ovat myös lihasta (no okei, oikeasti n. 60 % aivojen koostumuksesta on rasvaa), mutta ne väsyvät samalla tavalla kuin lihaksetkin. Mielikin siis tarvitsee lepoa palautuakseen ja kehittyäkseen.

Sunnuntaina on tarkoitus kyllästyä. Kokea jopa pientä tylsistymisen tunnetta. Antaa ajatusten harhailla ja puuhailla vähän mitä sattuu ja mieli tekee. Sunnuntaina ehtii kokkailla rauhassa ja valmistella tulevaa viikkoa. Sunnuntai on onnistunut silloin, kun alat jo hieman odottaa uutta viikkoa ja sitä, että pääsisit tekemään jotain. Mikäli tulevat päivät ahdistaa, et ole vielä palautunut kunnolla ja olet todennäköisesti toisen Sunnuntain tarpeessa.

Muista siis antaa aikaa itsellesi ja ajatuksillesi, mieli ja keho tarvitsee lepoa, että jaksaa ja kehittyy. Aina ei voi eikä saakaan suorittaa, silloin vain polttaa itsensä loppuun. Muista viettää Sunnuntaita säännöllisesti. Levon jälkeen mielikin on virkeämpi ja haasteisiin vastaa ihan eri energialla. Kivaa Sunnuntaita!
image
Sunnuntaina voi käydä vaikka kävelyllä ystävän kanssa.

Advertisements

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s