Kun aloitat saliharjoittelun

Olet  ehkä pitkään jo pohtinut, että haluaisit aloittaa lihaskuntoharjoittelun, ehkä haluat lihaksia, ehkä voimaa, ehkä vain parantaa yleiskuntoa. Kuntosali ei kuitenkaan ole sinulle tuttu muuta kuin fitnessmimmien belfieistä ja kehonrakentajien muskelikuvien taustoista tai olet vain lukenut lehtijuttuja mystisestä kuntosaliharjoittelusta tai kuullut hämäriä juttuja protskujauheista ja palkkareista . Saliharjoittelu tuntuu vieraalta ja jopa hieman pelottavalta. Kuinka tulisi edetä?

Kaikki ovat aloittelijoita

Ensinnäkin: kaikki ovat olleet salilla ensimmäistä kertaa. Myös ne 150 kiloiset kehonrakentajat ja supertimmit salimimmit. Tärkeintä onkin, että tekee sen ensimmäisen siirron ja astuu kuntosalin ovista sisään.

Muistan, kun itse kiinnostuin saliharjoittelusta ja halusin aloittaa treenaamisen. Pyysin ystävääni tekemään minulle ohjelman ja näyttämään kuinka liikkeet tulisi oikeaoppisesti suorittaa. Minuakin pelotti. Mietin mielessäni kuinka kaikki muut olisivat treenaanneet jo monta vuotta ja itse tulisin huuli pyöreänä ihmettelemään miten eri salilaitteet ja vempeleet oikein toimivat. Mutta niinhän se on. Ajattelin, että, totta: olen täällä ensimmäistä kertaa ja on ihan luonnollista, että en tiedä miten kaikki toimii. Mutta jos aloitan nyt, niin parin vuoden päästä olen jo sulautunut sali-ihmisten vakiokasvoihin. Tämä ajattelumalli helpotti alun jännitystä ja kannusti minua menemään rohkeasti kokeilemaan uusia juttuja.

Pyydä apuja

Kun sitten on uskaltanut salin ovista sisään, seuraava vaihe onkin tietää, että mitä siellä tulisi tehdä. Tässä tilanteessa ehdottomasti, ehdottomasti, ehdottomasti suosittelen esimerkiksi personal trainerin tai muun ammattilaisen ammattitaidon puoleen kääntymistä. He tietävät, miten treeni kannattaa aloittaa, mitä kannattaa tehdä ja kuinka paljon. Aloitat sitten ensimmäistä kertaa ylipäänsä liikuntaharrastuksen tai haluat muuta lajia tukevaa harjoittelua, ammattilainen osaa heti antaa sinulle oikeat liikkeet ja vinkit kuinka tulisi treenata.

Mikäli personal trainerin tai ammattilaisen palveluihin ei jostain syystä olisi varaa, ota mukaasi vähintään ystävä, jolla on kokemusta salitreenaamisesta ja tiedät, että hänen tekniikkansa on kunnossa. Myös muilta salin vakkarikävijöiltä voi kysyä vinkkejä, suurin osa auttaa mielellään, kunhan ei mene kesken sarjojen häiritsemään. Ja vaikka moni salijonne näyttääkin pelottavalta, ovat he oikeasti mukavia tyyppejä. Itsellä ainakin oma keskittymisilmeeni näyttää juuri siltä, kuin aikoisin murhata jonkun tai vähintään heilauttaa nyrkillä naamaan, jos joku uskaltaa lähestyä, mutta oikeasti olen lupsakka tapaus ja jeesaan ihmisiä mielelläni.

Tekniikka, tekniikka, tekniikka

Ja tämä! Kun lähdetään itse tekemisen puolelle tämä on ihan ensiarvoisen tärkeä juttu. Tekniikka, tekniikka, tekniikka. Oikeat ja puhtaat liikeradat ja hallittu tekeminen.

Siksi en ehkä ensimmäiseksi lähtisi pelkästään kaverin kanssa treenaamaan, varsinkin jos hänellä ei ole varmuutta oikeaoppisesta tekniikasta. Oikeanlaisen suoritustekniikan hallitseminen ehkäisee vammoja ja takaa treenaamisen jatkumisen myös tulevaisuudessa. On myös tärkeää tietää, missä liikkeiden pitäisi tuntua ja mitä milläkin liikkeellä on tarkoitus treenata. On myös eri asia treenataanko liikettä vai lihasta. Tässä kaikessa kuntosaliharjoittelun ammattilainen osaa auttaa.

Ammattilainen osaa kertoa missä liikkeen tulisi tuntua ja korjata mahdolliset virheet. Hyvä ammattilainen osaa myös lukea treenaajaa ja nähdä kuinka liikerata muovautuu treenaajalle sopivaksi. Mahdollisissa liikerajoitteissa pystytään antamaan soveltavat tekniikat ja kertoa, kuinka liikelaajuutta voidaan kasvattaa.

Kun oppii perusliikkeiden oikeaoppiset suoritustekniikat alusta asti, on paljon helpompi jatkaa myös itsenäisesti.

Ja eikun menoksi

Lihaskuntoharjoittelu ei loppujen lopuksi ole kovin monimutkainen juttu, kunhan vain alkuun pääsee. Alku on aivan taatusti hieman haparointia, mutta niin se on kaikessa uuden opettelussa. Muista antaa itsellesi aikaa asioiden opettelun ja sisäistämiseen. Tuota pikaa huomaat olevasi jo ihan “vanha tekijä” salitreenaamisessa. Siitä sitten pikku hiljaa voi alkaa syventämään treenausta.

Alkukankeutta helpottaa valtavasti, kun vähintäänkin muutaman kerran treenaa ammattilaisen kanssa. Silloin vältytään monelta “kantapään kautta” opitulta jutulta ja minimoidaan virheet. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa ja tehdä ensimmäinen siirto. Salimaailma on mielenkiintoinen ja todella monipuolista! Se voi myös olla helppoa ja yksinkertaista.

Muista: saliharjoittelu on ehdottomasti ihan kaikkien juttu. Voit tulla aivan täysin omana itsenäsi ja pukeutua omaan tyyliisi (okei, ei farkkuja). Saleilla näkee ihmisiä aivan laidasta laitaan ja niin sen pitäisikin olla. Kaikki hyötyvät lihaskuntoharjoittelusta viimeistään siinä vaiheessa, kun 8-kymppisenä jaksaa omin jalkavoimin nousta vessanpytyltä ylös.

Put your shoes on and then just move on

Tossut jalkaan ja eikun menoks!

Advertisements

One thought on “Kun aloitat saliharjoittelun

Comments are closed.