Vinkkejä parempaan uneen

On täysin normaalia, että aina ei uni tahdo silmään tulla, kun päivän puuhat, tulevaisuuden suunnitelmat pyörivät mielessä tai muuten vain keho käy ylikierroksilla. Ajoittaisesta unettomuudesta ei kannata huolestua, mutta jos nukkumattomuus jatkuu pitkään, on syytä ottaa tarkastella elämäntilannetta ja uniolosuhteita tarkemmin, nukummehan liki kolmasosan elämästämme ja hyvän unen ollessa yksi tärkeimmistä tekijöistä henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille.

Käyn helposti “ylikierroksilla”; ajatukset pyörivät kuin hyrrä mielessä tai kropassa on jännityksiä, joka aiheuttaa levottomuutta. Alla olevista vinkeistä olen itse saanut apua ja unenlaatuni on parantunut merkittävästi.

Vältä stressiä

Stressi on ehkä pahin uneen vaikuttava yksittäinen tekijä, sen lisäksi, että sillä on lukuisia muita terveyteen negatiivisesti vaikuttavia tekijöitä, stressi vaikeuttaa nukahtamista pitäen kehoa jännittyneenä ja vaikeuttamalla nukahtamista. Stressi voi olla fyysistä tai psyykkistä, niillä on sama vaikutus.

Ajoittaiset stressipiikit on ihan ok, kun tietää, että stressaava tekijä poistuu joskus. Jos ei, mm. tässä muutamia vinkkejä stressin helpottamiseen. Erilaiset tietoisuusharjoitukset iltaisin auttavat päästämään ajatuksista irti ja nukahtaminen helpottuu. Tietoisuus (mindfulness) harjoitukset saattavat vaatia pitkäjänteistä harjoittelua ja kärsivällisyyttä, mutta ne todellakin toimivat: keho ja mieli rauhoittuu.

Puuroa iltapalaksi

Hiilihydraattipitoinen ruoka tutkitusti väsyttää ja iltapalana puuro on mitä mainioin. Olen pitkään syönyt aamupalaksi puuroa ja iltapalaksi yleensä rahka+hedelmä-komboa, mutta vaihdettuani palat päittäin, unenlaatuni ja päivän energiatasot ovat mullistuneet merkittävästi. Nukahdan helpommin ja nukun syvemmin, kun taas proteiini ja rasvapitoisen aamupalan jälkeen pysyn kylläisenä ja energisenä pitkään.

Lisää iltapalapuuroon vielä jotakin proteiinia (esim. kananmunanvalkuaisia tai raejuustoa) ja hyvän rasvan lähde (pähkinöitä, oliiviöljyä, rypsiöljyä), niin täydellinen iltapala on valmis.

Akupunktio

Olen aivan ihastunut akupunktioon! Säännöllisen akupunktion ansiosta uni tulee helpommin ja nukun syvemmin, sillä se avaa energiakanavia ja poistaa kehon ja jännityksiä.  Akupunktiolla on myös monia muita etuja, mutta kirjoitan niistä lisää joskus myöhemmin.

Melatoniini

Sanoisin, että melatoniini on “luonnollinen unilääke”,  sillä sitä muodostuu kehossamme ja on osa ihmisen hormonitoimintaa. Melatoniin rauhoittaa ja signaloi kroppaamme valmistumaan uneen. Ulkoisena pillerinä se vahvistaa tätä signaalia.

Käytän melatoniinia hyvin hyvin harvoin, sillä sen tehokkuus hälvenee mitä useammin sitä käyttää. Yleensä käytän sitä päättyneen stressikauden (esim. kiireisen työperiodin) päättyessä helpottaen ensimmäisiä nukahtamiskertoja, kun stressitekijä on poissa. Melatoniin ei takaa nukahtamista, mutta rauhoittaa ja lisää uneliaisuutta.

Kamomilla ja yrttiteet

Kamomilla on luonnon oma nukahtamislääke ja juon erilaisia yrttiteitä iltaisin. Konkreettista “nyt alkoi nukuttaa” vaikutusta en koe yrteillä olevan, mutta rauhallinen teehetki ja tietty iltarutiini rentouttaa jo itsessään.

Nukkuminen ei valitettavasti ole kaikille itsestäänselvyys tai se jää liian usein liian vähälle huomiolle, mikä johtaa pitkällä aikavälillä moniin ongelmiin. Panostamalla hyvään uneen, panostat myös omaan hyvinvointiisi niin henkisesti kuin fyysisestikin. Pidä huolta unestasi, niin pidät huolta itsestäsi.
image

Advertisements