Aivot solmussa – helpotusta stressiin

Tällä hetkellä minulla on monta rautaa tulessa: kaksi työtä, uusia työtehtäviä, gradun kirjoittaminen, omat treenit, ystäviä pitäisi ehtiä tavata ja jossain vaiheessa löytää omaa aikaa, jotta saisi nollattua ja palauduttua viikon tai päivän toiminnoista. Helpotusta tilanteeseen tuo se, että tämä monien asioiden päällekkäisyys päättyy jossakin vaiheessa ja saan taas keskittyä vain muutamaan  olennaiseen asiaan. Enkä siis valita, olen itse valinnut tilanteeni ja jop hieman tarkoituksella: haluan kokeilla omia rajojani, siitä miten pystyn hallitsemaan useaa asiaa samanaikaisesti. Olen hyvä “multitaskaamaan”, mutta kaiken informaation purkamiseksi ja oman hyvinvoinnin takaamiseksi olen opetellut muutamia niksejä, joiden avulla saan orastavan stressin kuriin ja pidän mieleni (ainakin melkein) tasapainoisena.

 Listat

Kun tehtävien määrä alkaa käydä liian suureksi aivokapasiteetilleni, teen usein pieniä to do -listoja. Listat auttavat jäsentämään tehtävien määrää ja suuruutta. Lisäksi, kun asiat on kirjoitettu konkreettisesti ylös, niitä ei enää tarvitse pitää aktiivisessa muistissa ja näin saa lisää “työtilaa” ajatuksille. Listojen sisällöt voivat olla kaikkea ‘hoida tänään/tunnin sisällä’ ja ‘mitä haluan elämältäni’ väliltä.

Kirjoittaminen

Kirjoittamista olen ihan varta vasten opetellut. Yksi syy, miksi myös perustin tämän blogi-kotisivun. Kun tuntuu, että pyörittämäni ajatukset eivät saa oikein mitään kiinnityskohtaa mihinkään tai pohdintojen punainen lanka puuttuu kokonaan, otan kynän ja vihkosen, johon alan kirjoittaa ajatusvirtana kaikkea mitä mieleen juolahtaa. Kun saan pinnalla poukkoilevat ajatukset ulos paperille, huomaan mieleni olevan paljon selkeämpi ja rauhallisempi. Kirjoittaminen auttaa myös jäsentämään ja selkeyttämään ajatuksia.

Pysähtyminen

Pysähtyminen on yllättävän vaikeaa ja eniten sitä tarvitsisi juuri silloin, kun on kovin kiire päällä ja miljoona asiaa hoidettavana. Pulssi kohoaa, ajatukset puskevat toistensa päälle, eikä oikein tiedä mistä aloittaisi. Hetkisissä tilanteissa helpoin tapa saada taas homma kulkemaan taas raiteillaan on pysähtyä hetkeksi. Lopettaa kaiken tekeminen, nostaa katseensa ja tuijottaa esim. ulos ikkunasta tai vaikka harmaata seinää ajattelematta mitään. Hyvä keino on esimerkiksi  keskittyä hengitykseen ja laskea esim. kymmenen sisään ja ulos -hengitystä. Kun palaat takaisin työtehtäviesi ääreen, huomaat olevasi paljon rauhallisempi ja ajatuksesi ehkä hieman selkeämmät. Jos ei, toista.

Puhu ystävälle

Tämä se vasta vaikeaa onkin, etenkin, jos on tottunut pitämään asiat omana tietonaan ja pyrkinyt selvittämään asiansa omin päin. Välillä tulee hetkiä, kun omat ajatukset kiertävät kehää, eikä mistään oikein meinaa tulla mitään. Voi olla vaikeaa sanoa ääneen, ettei jaksa, pysty tai ehdi. Että tarvitsee apua, ihan vaikka vain pienessäkin jutussa. Kun oivaltaa, ettei aina tarvitse jaksaa tai itse selviytyä kaikesta, vaan on enemmänkin kuin ok pyytää apua tai neuvoa, moni ongelma alkaa ratketa kuin itsestään. Asiat voivat liittyä niin henkilökohtaiseen elämään, työhön, vapaa-aikaan tai vaikka parisuhteeseen. Jos huomaa jonkun asian aiheuttavan jatkuvasti harmaita hiuksia, pieni juttutuokio ystävän, perheenjäsenen tai vaikka psykologin kanssa auttaa avaamaan ajatuksia ja ratkomaan haastaviakin stressinaiheuttajia.

Naura paljon ja löydä huumoria pikkujutuista

Oikeesti, ei se elämä oo niin vakavaa. Tietysti tulee tilanteita ja on kausia, jolloin asiat vain tuntuvat kaatuvan päälle. Silloin jos koska olisi tärkeintä löytää pienistäkin asioista huumoria ja iloa. Mitä pienemmistä asioista osaa iloita ja uskaltaa nauraa vapautuneesti, sitä enemmän se tuo helpotusta myös niihin ikäviin asioihin. Lisäksi nauraminen laukaisee stressiä ja sillä on lukuisia muita terveysvaikutuksia. Vaikka se pieru paljon nauramisesta saattaa päästäkin, niin löytyypäähän ainakin naurunaiheita!

Vielä lopuksi:

Mieti, mikä on oikeasti tärkeää ja jos huomaat stressaavasi jatkuvasti tai stressi on pysyvä olotila, pitäisi miettiä mistä se johtuu ja mitä pitäisi muuttaa. Hetkellinen stressi on normaalia ja se auttaa boostaamaan toimintaa haastavissa tilanteissa, mutta jos huomaat, että jokin asia aiheuttaa jatkuvasti ahdistusta tai ikävää oloa, voi ehkä olla aika harkita asian muuttamista ja korjaamista.

Advertisements

One thought on “Aivot solmussa – helpotusta stressiin

Comments are closed.