Parhaat treenikengät ja viisi varvasta

Jos minulla olisi vain mahdollisuus, tallustelisin mieluusti vaikka ympäri vuoden paljain jaloin. Ei ole mitään sen parempaa tunnetta, kun kesän koittaessa voi heivata tossut nurkkaan ja tunnustella paljaan maan tekstuuria jalkapohjissa. Reissatessakin parhaita asioita on se, kun pääsee tepastelemaan hiekalla pehmeää rantaviivaa pitkin.

IMG_1000Myös treenatessa haluan mahdollisimman luonnollisen tuntuman lattiaan, jotta asentoni pysyisi optimaalisena ja todellakin kaikki pienimmätkin lihakset olisivat käytössä. Jalkojen asento ja toiminta vaikuttavat koko kehoon ja virheellinen asento saattaa aiheuttaa lihas- ja nivelkipuja, puhumattakaan muista ongelmista. Jalat ovat koko kehon tukipilarit. Kun kehoni on mahdollisimman luonnollisessa asennossa, myös lihaskuntoliikkeissä oikeat lihakset tekevät töitä ja muiden lihasten kompensointi liikkeissä minimoituu.

Monet käyttävät esim kyykätessä kantapäästä kohotettuja painonnostokenkiä, jotta pääsisivät kyykkäämään syvemmälle. Kyse on liikkuvuudesta. Oma näkemykseni on, että ensin kehitetään nilkan ja lonkan liikkuvuutta, jotta kyykyn liikerata kasvaisi ja voimantuotto sekä kehitys olisi optimaalisinta koko lihaksen pituudelta. Pyrin siis mahdollisimman luonnolliseen jalan asentoon ja pitämään kenkien tuen minimissä.
image

Mitä kenkiä siis käytän? No tietenkin Vibramin Five Fingersejä! Vaikka ehkä vähän hassuilta näyttävätkin, niin ne ovat aivan ylimukavat jalassa. Sen lisäksi pääsen keskittymään siihen, että jalkojen asento olisi luonnollinen, oikeat asennon tukilihakset kehittyvät, kun tuetut kengät eivät tee työtä puolestani. Lisäksi mitä enemmän rautaa on tangossa, sen tärkeämpää, ettei jalan alla ole paljoa pehmustetta, jotta suojataan nilkkaa ja niveliä epävakaalta alustalta.

Itsekin kärsin oikean jalan ylipronaatiosta ja kenkien avulla pystyn keskittymään siihen, että korjaan asentoni itse, en kenkien tuella. Jos siis etsit uusia salikenkiä, suosittelen enemmän kuin lämpimästi kokeilemaan Vibrameita. Aluksi niiden käyttö voi tuntua oudolta ja lihakset kipeytyä oudon tuntuisista paikoista, mutta se johtuu vain siitä, että lihakset joutuvat töihin. Kannattaa myös varovasti aloittaa tossujen käyttö, sillä ne saattavat rasittaa aivan uusia lihaksia, jotka eivät ole tottuneet kyseiseen lihastyöhön.

Ja eikun treenaamaan!
image

Advertisements