Syöminen, ruokavalio, dieetti, laihdutus, paleo, massakausi, gluteeniton, maidoton ja mitänäitänyton

Ah, ruoka. Asia, joka on niin helppoa ja yksinkertaista, elämälle välttämätöntä, että siitä on tullut monimutkaista, hankalaa ja yksi stressinaihe lisää monille. Internet on täynnä tietoa, tutkimusta, keskustelua, huhupuheita ja väittelyä ruoasta ja syömisestä, etten lähde tässä tekstissä esittämään tai ruotimaan erilaisia väitteitä tai depattia jostakin ruoka-aiheesta vaan erittelen omaa ruokafilosofiaani ja näkemystä syömisestä.
image

Ensinnäkin: ruoasta tulee nauttia. Ruoka ei ole vain polttoainetta keholle vaan se on yhtälailla sosiaalinen, aistillinen, visuaalinen ja rituaalinen tapahtuma. Ennen kuin mennään perusfaktoihin hyvän ruokavalion koostamisessa, on hyvä miettiä mitä ruoka itselle merkitsee. Minkälaisesta ruoasta pidän? Milloin ateria on parhaimmillaan? Mikä ruoassa on tärkeintä: maku, ulkonäkö, terveellisyys, ravintoarvot vai joku muu? Onko ateriat monipuolisia vai löytyykö paljon inhokkiruoka-aineita? Miksi?

Ruoka herättää myös paljon tunteita. Syöminen herättää paljon tunteita. Miksi? Tuoko ruoka lohtua? Syödäänkö ruokaa iloon, suruun tai jonkin muun tunneyllykkeen herättämänä?

Jos kokee ruoan ongelmaksi, johtuu se usein siitä, että syömisellä pyritään korvaamaan asioita ja niiden herättämiä negatiivisia (tai positiivisia) tunteita, joita ei osaa tai pysty käsitellä. Syöminen on helppo ratkaisu tuoda helpotusta asioihin, jotka tarvitsisivat erilaisia työkaluja, pohdintaa ja itsetutkiskelua tunteiden lähteen selvittämiseksi. Tunnesyömisestä voi oppia pois, mutta se vaatii aikaa.

Tunteiden säätely tai niiden tukahduttaminen on aikaisemmin ohjannut paljonkin syömisiäni ja siksi pyrin ajattelemaan ruokaa rennolla otteellakoostamaan ateriat terveellisesti ja monipuolisesti, ja nauttimaan koko ruokahetkestä.

Syömisen peruselementit

Ruokailutavat ja -tottumukset opitaan jo lapsuudessa, mutta monipuoliseen ja terveelliseen syömiseen voi oppia koska vaan. Jos ruokailutavat on olleet retuperällä jo pidemmän aikaa, on hyvä muistaa, että itselle ja uusien tapojen oppimiselle ja sisäistämiselle on hyvä antaa aikaa, paljon aikaa: uuden taidon sisäistäminen vaatii 10 000 toistoa ja mitä enemmän asioita haluaa muuttaa sen enemmän se vaatii aikaa. Vuosia. Pysyvät muutokset tapahtuvat pikku hiljaa, mutta hei, sitähän tässä elämässä riittää: aikaa.

Alla on muutamia vinkkejä, joista on hyvä lähteä liikkeelle ja joiden avulla on helppo parantaa omaa hyvinvointia.
image

1) Syö aamupala. Oikeasti, syö se aamupala. Ei ole liian kiire aamuisin, se on vain ajanhallintakysymys. Sisällytä aamupalaasi: pitkäkestoisia hiilihydraatteja  (esim. kaurapuuro, täysjyväleipää, banaani ja kuituvalmiste (smoothiessa), hedelmä ), proteiineja (rahka, kananmunan valkuainen, täyslihaleikkele, laadukas heraproteiini) ja hyviä rasvoja (oliiviöljy, rypsiöljy, 70% kasvirasvalevite, pähkinöitä)

2) Syö lounas. Runsas lounas. Jos olet toimistotyössä, voi ateria olla hieman kevyempi ja treenin jälkeinen illallinen runsaampi (huomaatko, oletan, että treenaat ja harrastat liikuntaa, koska miksi et harrastaisi). Kuitenkin niin, että ateria näyttää tältä: 1/2 osaa kasviksia, 1/4 hiilihydraatteja (peruna, bataatti, riisi, quinoa jne.) ja 1/4 proteiineja (kana, kala, ym. vähärasvainen liha, tofu, tempeh jne.), sekä loraus hyvää ja laadukasta oliiviöljyä.

3) Syö illallinen. Se on kuin lounas: kokonainen ateria. Koosta ateriasi samalla periaatteella kuin lounaskin. Sitä kutsutaan myös lautasmalliksi. Ateriat voivat sisältää myös jälkiruoan, kuten hedelmän tai marjoja.

4) Syö lisäksi 1-2 välipalaa, yksi iltapäivällä ja mahdollinen iltapala riippuen illallisen koosta.

5) Syö 3-4 tunnin välein. Pyri pitämään tasainen ateriarytmi.

6) Juo vettä. Runsaasti vettä. Vähintään 2-3 litraa päivässä. Se pitää kehon nivelet ja kudokset nesteytettyinä ja aineenvaihdunnan käynnissä.

7) Syö puhdasta ruokaa ja vältä eineksiä.

8) Syö monipuolisesti ja tarpeeksi. Jos illalla meinaa iskeä makeannälkä tai herkkuhimo, tarkoittaa se yleensä sitä, että päivän aikana on syöty liian vähän. Syö enemmän.
image

Eiköhän näistä ole hyvä lähteä liikkeelle. Ensin katsotaan kokonaisuutta, jonka jälkeen voidaan lähteä tarkastelemaan yksityiskohtia.

Internetissä löytyy runsaasti hyvän ja monipuolisen perusruokavalion koostamiseen, kunhan vähän googlailee. Esimerkiksi Elinaisen tekstissä Syömisjuttuja on melko selkeästi kerrottu, mitä ihmiskeho päivän aikana tarvitsee ja minkälaisista lähteistä ateriat kannattaa koostaa.

Kuuntele kehoasi

Kun tietoa ja taitoa ruokavalioiden faktoista löytyy ja informaatioähky eri medioiden taholta meinaa sekoittaa pään, saattaa tärkein unohtua: oman kehon kuuntelu. Kehon kyllä kertoo mitä se tarvitsee. Jos sillä on nälkä, anna sille ruokaa. Jos se on kylläinen, älä syötä kehoasi ähkyyn. Uusi ateria tulee kyllä 3-4 tunnin päästä. Ruoka ei syömällä tästä maailmasta lopu. Opettele syömään kohtuudella, pian opit tunnistamaan ja arvioimaan, milloin olet kylläinen ja milloin sinulla on seuraavan kerran nälkä.

Tärkeintä syömisessä, kuten kaikessa on kokonaisuus. Kuuntele kehoasi, nauti ruuasta ja pyri syömään terveellisesti, mutta rennosti. Kun iso paletti on kunnossa, aineenvaihdunta jyllää ja syöminen on säännöllistä ja monipuolista, ei yksi kakkupala, suklaapatukka tai huurteinen viikonlopun kunniaksi tai synttärijuhlilla näy missään.
image

Advertisements

One thought on “Syöminen, ruokavalio, dieetti, laihdutus, paleo, massakausi, gluteeniton, maidoton ja mitänäitänyton

Comments are closed.