Vinkkejä urheiluharrastuksen aloittamiseen ja ylläpitämiseen


Tammikuun käännyttyä helmikuun puolelle saattavat uudenvuodenlupaukset ja uudet urheiluharrastukset olla jo melkein unohdettu, nyt olisikin aika miettiä, miksi se into ja puhti loppui niin lyhyeen. Tästä tekstistä voit saada vinkkejä, joiden avulla ne tossut kuitenkin kääntyisivät vielä kohti sitä salia tai urheilukenttää ja treenit jatkuisivat myös tulevaisuudessa.

MOTIVAATIO

Motivaatio voidaan jakaa karkeasti kahteen osa-alueeseen: sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon. Ulkoinen motivaatio tarkoittaa niitä ulkoisia syitä, jotka motivoivat liikkumaan ja harrastamaan kuten ulkonäkö, laihdutus tai esimerkiksi lihasmassan kasvatus. Sisäinen motivaatio on taas se, joka tulee itse tekemisestä, oman työn avulla tulleista saavutuksista ja onnistumisista. Motivaatiot täydentävät toisiaan, mutta etenkin liikunnan jatkumisen kannalta sisäisen motivaation merkitys nousee ensisijaiseksi.

Usein personal trainerin asiakkaaksi tullaan jonkin ulkoisen tekijän sysäyksestä kuten halu laihtua x kiloa tai saada lisää lihasmassaa. Tavoitteet ovat hyviä ja varmasti motivoivat alkuun. Kehitys kuitenkin tapahtuu hitaasti ja se, mikä saa motivaatiota ylläpidettyä ja ihmisiä jatkamaan treenaamista on sisäisen motivaation löytäminen. Itse tekemisestä nauttiminen, pystyvyyden tunteen lisääntyminen ja uusien taitojen oppiminen oman tekemisen kautta on se, joka saa jatkamaan ja lähtemään treenaamaan uudestaan ja uudestaan.

Vaikka haluankin korostaa sisäisen motivaation merkitystä, ulkoistakaan ei pidä unohtaa, se monesti on se voima, joka laittaa ihmisen liikkeelle. Itsellänikin urheilun aloittaminen lähti liikkeelle ulkoisista motivaatiotekijöistä (se ikuinen 5 kiloa pois), mutta se mikä sai minut jatkamaan ja hurahtamaan liikkumiseen oli sisäinen: jatkuva kehittyminen, uusien taitojen oppiminen (esim. käsilläseisonta tai spagaati) ja oman pystyvyyden tunteen lisääntyminen toiminnan ja tekemisen kautta (vau, sain nostettua 100 kiloa maasta). Minähän voin oppia mitä vaan!

TAVOITTEET

Motivaatiot ovat tärkeitä, mutta pelkkien tuntemusten ja olotilojen varaan ei välttämättä saa rakennettua säännöllisen treenaamisen intoa. Tätä varten tarvitaan jotakin konkreettista, nimittäin tavoitteita. Tavoitteet voivat olla mitä vain ja ne usein heijastavat sitä, mikä motivoi liikkumaan. Tavoitteet voivat myös olla pieniä tai suuria. Molemmat ovat tärkeitä: suurien tavoitteiden avulla pidetään kokonaiskuva kasassa, pienemmäksi pilkotut tavoitteet auttavat pitämään motivaatiota yllä, sillä ne on helpompi saavuttaa ja tuloksia syntyy nopeammin.

Olkoon tavoite mikä vain, ensimmäiset juoksuaskeleet tai viiden kilometrin juoksulenkki, leuanveto tai uuden painonnostoliikkeen opetteleminen, keksi itsellesi edes jokin konkreettinen tavoite, sellainen, jossa joudut käyttämään taitojasi tai joudut opettelemaan uutta, ja jos tavoite on iso, pilko se pienemmäksi. Tavoitteet voivat olla mitä vain, tekemällä ja jatkuvuudella tulet saavuttamaan ne. Tavoitteen asettamisen jälkeen sinulla on syy jatkaa treenaamista myös silloin, kun uutuudenviehätys on hälvennyt: tavoitteen saavuttaminen!

TOISTO JA JATKUVUUS

Kaikilla tulee tilanteita, kun motivaatio meinaa kadota tai into tekemisestä meinaa loppua. Silloin on aika pohtia mistä asia johtuu. Jos kyseessä on väsymys, liian vähäinen energiansaanti tai muuten liikaa stressaava elämäntilanne, on ihan oikein höllätä vähän tai tehdä kovan juoksu- tai salitreenin sijasta kevyt stressiä poistava kävelylenkki. Mutta jos syy on vain huvittamattomuus tai laiskuus, älä jää kotiin. Laita kengät jalkaan, treenikamat kasaan ja tee treenisi. Älä pohdi liikaa vaan tee, treenin jälkeen huomaat olosi tuhat kertaa paremmaksi, kuin että olisit jäänyt kotisohvalle.

Kun toistat treeniin lähtemistä tarpeeksi ja liikunnasta muodostuu rutiini, ennen pitkää huomaat kolkuttavasi jo kuntosalin ovea, ennen kuin mielesi on edes tajunnut mitä teet. Tämä vaatii kärsivällisyyttä ja ehkä välillä myös sitä tahdonvoimaa, mutta pikku hiljaa huomaat säännöllisen treenaamisen olevan jo osa arkeasi ja odotat jo seuraavaa treenikertaa!

Just do it

1) Keskity tekemiseen, tulokset kyllä seuraavat perästä

2) Nauti siitä mitä teet

3) Lähde liikkeelle vaikka aina ei huvittaisikaan

4) Pidä huolta palautumisesta ja riittävästä energiansaannista (ruokaa!)

Climbing

Advertisements