Omat treenini

Miten minä treenaan? Miltä treenini näyttävät tällä hetkellä ja mitä suunnitelmia minulla on tälle vuodelle?

Viime kesän pidin tietoisesti fiilispohjaisella treenaamisella, vähän juoksua, vähän enemmän salia, hieman kehonhuoltoa. Olin päivätöissä ja tein samalla PT-tutkintoani. Kokeilin hieman uusia juttuja ja samalla pohdin, mitä haluaisinkaan kehittää treenirintamalla. Syksy tuli, työni loppuivat ja pääsin palaamaan opintojeni pariin. Samalla minulle jäi hyvin aikaa keskittyä omiin treeneihin ja pääsin treenaamaan kovempaa kuin koskaan. Hommasin itselleni myös oman trainerin, mahtavan Jennin, jonka kanssa treenasimme n. 4 kuukautta. Hänen kanssaan sain aivan uutta tulta alle omaan treeniini ja tietenkin kasan jippoja ja oppeja, joita voin välittää omille asiakkailleni.

Syksyn teenit painottuivat voiman, räjähtävyyden ja voimistelutaitojen kehittämisen ympärille. Myös tuloksia syntyi. Syksyn treeniohjelma näytti jotakuinkin tältä:

 • Sali 3 kertaa viikossa, 3-jakoinen ohjelma painottaen voimaa ja raskaita perusliikkeitä
 • Voimistelua ja akrobatiaa Taitoliikuntakeskuksessa 1 krt / vko
 • Astangajooga 1-2 rt / vko
 • Loikkatreenit 1 krtaa viikko
 • Fiiliksen mukaan vapaavalintaista aerobista (juoksu, jumppa, lenkkeily) 0-2 kertaa viikossa
 • Säännöllinen hieronta tms. kehonhuoltoa 1-2 krt / 2 viikkoa
 • Vähintään 1 täydellinen lepopäivä

Treenit kulkivat hyvin, pieni flunssanpoikanen meinasi ilmoittaa itsestään lokakuun lopussa, mutta aikaisella pysähtymisellä, lepäämisellä ja inkivääriteen litkimisellä sekin meni muutamassa viikossa ohitse. Havaitsin myös säännöllisen kehonhuollon merkityksen ja vaikutuksen omaan suoritukseen. Säännöllinen hieronta tekee ihmeitä keholle ja mielelle!

Loppukauden tärkeimpiä ennätyksiä:

 • Leuanveto: 1-2 puhdasta. Kippileukoja 10-12
 • Maastaveto: 105 kg, voimasarjat 102,5 kg
 • Kyykky 80 kg
 • Rinnalleveto ja työntö 52,5 kg. Ekaa kertaa rikoin 50 kg rajapyykin ja vielä tuplatoistoilla!
 • Voimistelu: voltti trampoliinilla, puolivoltti airtrackilla, käsilläseisontaan kehitystä

Ennätykset eivät vielä päätä huimaa, mutta hei, tässähän on koko elämä aikaa kehittyä ;) Lisäksi tärkeää osaa näytteli liikkuvuuden lisääntyminen koko kehossa ja räjähtävän voiman jaloissa.

Treenit reissussa

Joulukuun puolivälistä tammikuun puoliväliin vietinkin sitten matkoilla, jonka aikana salitreenistä pidin kuukauden totaalisen tauon. Reissun tarkoituksena oli oppia surfaamaan, rentoutua ja liikkua fiiliksen mukaan. Toimettomaksi ei kuitenkaan jääty, vaikka täysin fiilispohjalta mentiinkin. Hurahdin surfaamiseen aivan täysin! Nyt ainakin tietää, miten suunnitella tulevat matkat ja ahkeraa surfaamista pääsin harjoittamaan n. 3 viikkoa, jonka ohessa tein myös punnerrus ja kehonpainotreenejä voiman lisäämiseksi yläkroppaan. Lisäksi kokeilin sivanandajoogaa, melko akrobaattinen hathajoogan muoto, täysin uusi tuttavuus minulle, mutta tykkäsin! Kuukauden aikana kehitystä tapahtui mm. käsilläseisonnassa ja sain joogan avulla alaselkääni huimasti auki. Opin myös tekemään siltakaadon seisaaltaan ja käsilläseisonnasta. Nyt kun sieltä pääsisi vielä etukautta ylös..

Haavereilta ei valitettavasti vältytty, sillä reväytin jossakin välissä vasemman takareiteni, se on kirrannut koko syksyn ja varmaan jokin hieman liian voimakas venytys sitten pisti pinnat poikki. Ongelma ei ole paha, eikä se tunnu arjessa, mutta isoimmissa liikkuvuusharjoitteissa kyllä. Lisäksi jouduin pieneen skootterionnettomuuteen loman lopussa, joka ulkoisten naarmujen lisäksi mahdollisesti aiheutti pientä tärähdystä kaularankaan, 5-6 nikamien välille. Ei mitään vakavaa, mutta niskan kanssa on oltava varovainen ainakin alkukevään ajan.

Mitäs sitten seuraavaksi: kevät ja kesä

Kevät ja kesä tulevatkin olemaan kiireistä aikaa töiden puolesta. Paluu salille on jo tapahtunut, oli hieman ikävä! Tällä hetkellä pääpaino on kehonhuollossa ja hiljalleen kovenevissa treeneissä. Perusvoimalla ja n. 8-10 toiston sarjoilla mennään ainakin helmikuun loppuun. Tällä hetkellä jalkoihin voimatreeni on pannassa ja yritän huoltaa revähdystä varovasti hieronnalla ja kevyillä venytyksillä. Sekä saamaan liikkuvuutta lonkan ja lantion alueelle. Koska jalkoja ei pääse kunnolla treenaamaan, on salitreeneissä hyvä keskittyä kehittämään voimaa yläkroppaan. Lisänä kulkee peruskestävyysalueen aerobiset treenit, jotka ovat myös parasta stressinpurkuliikuntaa, sekä uutena innostuksena boulderointi eli kiipeily ilman köysiä.

Kunhan tässä ollaan kuntouduttu ja ajettu kehoa taas hiljalleen sisään kovan treenin pariin, on aika suunnata katse kohti kesää ja syyskuun ensimmäistä viikonloppua, jolloin juostaan Tough Viking – extremejuoksukisat!

Huhti-toukouussa aloitetaan koventamaan, mutta siihen asti viikon treenitarjotin näyttää jotakuinkin tältä:

 • 3-jakoinen salitreeni perus- ja maksimivoimapainotuksella: selkä-hauberi, rinta-vatsa, olkapää-ojentaja.
 • 1-2 krt akrobatia + liikkuvuus + kehonhallinta
 • 1 krt astangajooga
 • 1-2 krt  aerobinen / kiipeily /juoksu tms.
 • Kehonhuoltoa päivittäin ja vähintään 1 lepopäivä /viikko

Jees.
image

Advertisements